AMSTERDAM - Op maandag 23 november 2020 omstreeks 11:30 uur doet het slachtoffer zijn wekelijkse boodschappen bij een supermarkt aan het Osdorpplein. Het oudere, kwetsbare slachtoffer wordt ergens in de supermarkt eerst op slinkse wijze bestolen van zijn bankpas. Daarna wordt er met die bankpas in totaal 800 euro opgenomen bij verschillende geldautomaten in de omgeving van het Osdorpplein. De politie deelt beelden van de twee verdachten, een man en een vrouw, die pinnen met de gestolen bankpas. Wie kent of herkent dit duo?

Het 77-jarige slachtoffer neemt voor de boodschappen eerst nog even wat contant geld op bij een bankautomaat. De man stopt dat geld in zijn portemonnee en vervolgt zijn weg naar de servicebalie, waar hij nog iets koopt en contactloos betaald met zijn bankpas. Eenmaal in de supermarkt, bij de groenteafdeling, wordt hij aangesproken door een voor hem onbekende man en een vrouw: het duo vraagt in gebrekkig Engels of hij soms 10 euro is verloren en tonen daarbij het biljet. Het slachtoffer pakt zijn portemonnee erbij om te checken of al zijn geld er nog in zit., wat hij zojuist heeft opgenomen. Dat is gelukkig het geval, dus gaat hij verder met boodschappen doen. Pas bij de kassa merkt hij dat zijn bankpas niet meer in zijn portemonnee zit. Met zijn gestolen bankpas is dan al 800 euro opgenomen bij verschillende banken in de omgeving van de supermarkt.

Signalementen
De twee verdachten kunnen worden herkend aan de hand van de volgende signalementen:

Signalement van de man:
- ongeveer 25 tot 30 jaar oud;
- normaal postuur;
- licht getinte huidskleur;
- lijkt een baardje te hebben;

- ongeveer 175 tot 180 cm lang;
- droeg donkere kleding;
- een donkere muts met logo;
- witte sportschoenen;
- droeg een lichtblauw mondkapje.

Signalement van de vrouw:
- ongeveer 25 tot 30 jaar oud;
- normaal postuur;
- licht getinte huidskleur;
- lang haar;
- droeg donkere kleding;
- een lichtblauw/wit geblokte sjaal.

Verdenking
Op de beelden van de supermarkt is te zien dat de pinnende verdachten, een man en een vrouw, hoogstwaarschijnlijk dezelfde personen zijn die ook het slachtoffer zijn gevolgd: vanaf het moment dat hij bij de servicebalie stond tot het moment dat ze hem aanspreken bij de groenteafdeling. Het is niet duidelijk hoe en wanneer de pinnende verdachten aan bankpas en de bijbehorende pincode zijn gekomen. Dat wordt nog onderzocht. Het duo wordt dan ook vooralsnog alleen verdacht van het pinnen met gestolen bankpas.

Vragen
Wie kent of herkent de twee personen op de beelden, die bij verschillende banken geld opnemen met de gestolen bankpas van het 77-jarig slachtoffer? Of heeft u andere informatie in de zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.