AMSTERDAM - Donderdagavond 5 augustus 2021 heeft een nog onbekende man bij een elektronicawinkel aan de Johan Cruijff Boulevard in Amsterdam-Zuidoost betaald met een frauduleus verkregen betaalmiddel. De betaalgegevens werden twee dagen eerder na een zogenaamde verkoop via een social media platform verkregen.


Het slachtoffer reageert dinsdagavond 3 augustus op het platform op een advertentie waarin een keukenapparaat wordt aangeboden. Ze krijgt vervolgens antwoord van ene ‘Johan’ en die geeft aan dat hij, omdat hij ver weg woont, het apparaat wel per post kan toesturen. Dit lijkt het slachtoffer een goed plan en de verkoper stuurt haar daarop een link om alvast de verzendkosten te betalen. Wanneer het slachtoffer op de link klikt, denkt ze op de website van haar bank te komen. Ze volgt de aangegeven stappen om het bedrag te voldoen, maar het lukt haar niet om de betaling af te ronden. Daarom vraagt het slachtoffer of de verkoper haar een nieuwe link kan sturen. ‘Johan’ reageert niet meteen en zegt later toe de volgende dag een nieuwe link te sturen. Dit gebeurt echter niet.

Dan ontvangt het slachtoffer op donderdagavond 5 augustus opeens een bericht van haar bank: haar bankrekening is geblokkeerd in verband met verdachte activiteiten. Het slachtoffer logt direct in via internetbankieren en ziet dat er die avond rond 20.45 uur een groot bedrag is afgeschreven bij een elektronicawinkel aan de Johan Cruijff Boulevard. Iemand heeft met haar bankgegevens en een mobiele app bij de winkel betaald.

Signalement verdachte
Er zijn beelden van een verdachte in de elektronicawinkel. Deze man wordt ervan verdacht betaald te hebben met de frauduleus verkregen gegevens en betaalmiddel. Zijn signalement:
- Man;
- Getinte huidskleur;
- Normaal postuur;
- Snor en baardje;
- Draagt een zwarte pet, een bril, een zwarte jas van het merk North Face, rode capuchon onder zijn jas en een zwarte trainingsbroek van het merk Adidas.

Het is niet duidelijk of deze verdachte ook betrokken is geweest bij de diefstal van de bankgegevens zelf, vooralsnog houdt de recherche hem alleen verantwoordelijk voor het betalen met het betaalmiddel.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.