AMSTERDAM - Met de aanhouding van drie personen afgelopen vrijdag en zaterdag is mogelijk een gewapend conflict voorkomen. Twee Amsterdammers van 23 en 25 werden vrijdag aangehouden op verdenking van diefstal met geweld, bedreiging en wapenbezit en de nu 26-jarige man zaterdag op verdenking van diefstal en bedreiging. De drie zouden een conflict hebben over een gestolen ketting.


Op basis van informatie en video’s op social media rees de verdenking dat de drie verdachten het conflict gewelddadig wilden oplossen. Het feit dat dit conflict zich ook op social media afspeelt, leidt tot gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. Dit is voor politie en justitie reden om ook uitdrukkelijk het gebruik van deze digitale kanalen te monitoren.

Onrust
Gezien de maatschappelijke onrust en de potentiële escalatie waarbij vuurwapengeweld niet wordt geschuwd, hebben politie en het OM besloten om de drie mannen aan te houden. Daarmee is mogelijk een snel oplopend gewapend conflict voorkomen.

De drie verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris (rc), die de bewaring van de drie verdachten heeft afgewezen. Er is wel voldoende verdenking, aldus de rc, maar onvoldoende ernstige bezwaren om ze langer vast te houden. De drie zijn daarom heengezonden.

Vanuit de gemeente zijn bestuurlijke maatregelen genomen om te voorkomen dat de drie mannen zich in bepaalde delen van Amsterdam kunnen begeven.