AMSTERDAM - Het gerechtshof Amsterdam legt aan vijf verdachten gevangenisstraffen van 2 jaar tot levenslang op. Dat is vandaag in hoger beroep beslist in de megastrafzaak Himalaya: een groot liquidatieproces.

In deze zaak draaide het om een criminele (moord-)organisatie die in de jaren 2013-2016 actief was en verantwoordelijk zou zijn voor meerdere liquidaties en voorbereiding daartoe. Dit speelde zich af na twee mislukte aanslagen op het leven van Gwenette Martha, een belangrijk lid van de criminele organisatie, die op 22 mei 2014 alsnog is doodgeschoten. Het bewijs in deze strafzaak bestond voor een groot gedeelte uit onderschepte PGP (“Pretty Good Privacy”) berichten.

Criminele organisatie

De organisatie hanteerde een zogenoemde dodenlijst. Het hof vindt het weerzinwekkend dat de verdachten op deze manier over leven en dood dachten te kunnen beschikken en vindt het gemak waarmee dat gebeurde stuitend. De leden van de organisatie communiceerden via PGP met elkaar en zij waanden zich onbespied. Deze ontsleutelde berichten geven een ontluisterende inkijk in de organisatie.
De organisatie betaalde de leden voor hun werkzaamheden. Een groot deel kreeg een maandelijks inkomen, dat volgens het hof niet anders kan worden gezien als een vast salaris voor een crimineel dienstverband.

Straffen

Het hof veroordeelt één van de verdachten tot een levenslange gevangenisstraf, wegens drie liquidaties, de voorbereiding van een vierde liquidatie en het bijna 2,5 jaar lid zijn van de criminele organisatie. Hij vervulde een spilfunctie in de criminele organisatie.
Een andere verdachte besliste wie er (met prioriteit) geliquideerd zou worden en bepaalde ook de hoogte van het geldbedrag dat daarvoor betaald zou worden. Het hof legt hem de in 2014-2015 geldende maximale gevangenisstraf van 8 jaar op. In verband met een schending van de redelijke termijn wordt dit 7 jaar en 9 maanden.
Volgens het hof was een derde verdachte gedurende een periode van 2 jaar lid van de criminele organisatie. Het hof legt hem hiervoor 5 jaar gevangenisstraf op. Dit is de maximale gevangenisstraf die het hof kan opleggen, omdat de verdachte in de tussentijd al is veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar voor doodslag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Daarnaast heeft het hof een verdachte veroordeelt tot een gevangenisstraf van 7 jaar wegens de voorbereiding van de liquidatie van El A. (onderzoek Reek) en zijn belangrijke rol daarin. Een laatste verdachte wordt veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

Schadevergoeding

Het hof beslist tegen verdachte K. tevens op gevraagde schadevergoedingen. Zowel aan de nabestaanden van Alexander G. als die van R.E. moet in totaal een schadevergoeding van bijna 692.000 euro worden betaald.

De links naar de arresten volgen z.s.m. onder dit bericht.