AMSTERDAM - “Verdachten werden aangehouden in een hotelkamer waar ze voor meer dan 200 euro per nacht verbleven. Ze waren die dag lekker wezen shoppen in de PC Hooftstraat en kwamen met tassen vol dure spullen terug in hun hotelkamer. Daar gingen ze vermoedelijk nog even aan het ‘werk’ want deze leefstijl moet wel verdiend worden. Hun ‘werk’ zou je chique phishing of spoofing kunnen noemen maar het is gewoon oplichting en diefstal”.

Zo begint de officier zijn requisitoir in de zaak waarin twee verdachten terechtstaan voor phishing gedurende meerdere maanden halverwege 2020 en in mei 2021. Het gaat om een 23-jarige man uit Leeuwarden en een 19-jarige vrouw uit Groningen.

Bankgegevens
Uit het onderzoek blijkt dat in ieder geval 16 zaken gekoppeld kunnen worden aan de praktijken van de mannelijke verdachte. In de laatste 5 zaken in 2021 zou de vrouwelijke verdachte hebben meegewerkt. De slachtoffers werden op verschillende manieren opgelicht. Via Marktplaats, en door middel van sms-jes uit naam van PostNL en DigiD werden slachtoffers gevraagd bankgegevens door te geven.

Cadeaubonnen
In één zaak werd het slachtoffer gevraagd om identificatie via een tikkie. Er werd een tikkie-link gestuurd van 3 cent, zodat de ontvanger zich veilig voelt. Precies dan gaat het mis. Het slachtoffer drukt op de link en vult haar bankgegevens in. Online loopt het fout en van de verkoper hoort zij niets meer. Dan worden die dag via cadeaubonnen.nl geldbedragen van haar rekening afgeschreven, in totaal 1500 euro. Van deze cadeaubonnen wordt later een I-phone gekocht. Het emailadres dat hierbij gebruikt lijkt afkomstig te zijn van de telefoon van verdachte.

Volgens het OM lichtten de verdachten de slachtoffers voor ruim 50.000,- euro op.

Geraffineerd
De officier: “De ernst van de feiten kan niet onderschat worden. Onze samenleving is gebaseerd op vertrouwen en met name het digitale betalingsverkeer is daar bij gebaat. Als mensen dat vertrouwen verliezen, kunnen ze niet meer volwaardig deelnemen aan de samenleving.” Een slachtoffer heeft haar Marktplaatsaccount opgezegd en zegt daarbij: “mijn vertrouwen is compleet weg”. Een ander slachtoffer schaamde zich zo dat hij in eerste instantie geen aangifte wilde doen van een enorm schadebedrag. Hij was bang dat de kinderen er achter zouden komen. “Maar de geraffineerdheid van de feiten maakt dat een ieder op een onbewaakt moment een foutje kan maken en daar maken deze gehaaide criminelen, ik kan het niet anders zeggen, gretig gebruik van”, aldus de officier van justitie.

Verbeurdverklaring
De officier eiste tegen de 23-jarige man uit Leeuwarden 42 maanden gevangenisstraf. De 19-jarige medeverdachte uit Groningen hoorde negen maanden jeugddetentie tegen zich eisen. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast eiste de officier een werkstraf voor de duur van 200 uur. De officier diende tot slot een ontnemingsvordering voor de mannelijke verdachte in ter hoogte van ruim 107.000,- euro aan witwasgelden en hij vroeg voor beiden tevens de verbeurdverklaring van alle buitgemaakte gelden en bij hen in beslag genomen goederen.