DIEMEN - Bij de voorzijde van een woning aan de Hartschelp in Diemen is in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juni 2024 een explosief afgegaan. De politie startte ter plekke met een onderzoek en zoekt getuigen. Drie dagen eerder was een andere woning in dezelfde straat ook al doelwit van een explosie.


Rond 3.45 uur werden buurtbewoners opgeschrikt door een harde knal. Terwijl een man lag te slapen, werd een explosief bij zijn voordeur tot ontploffing gebracht. Door de knal brak de plafondplaat van een afdak in zijn geheel af en ontstond glasschade en rookontwikkeling. De ingeschakelde politie zette uit voorzorg de omgeving rond de woning ruim af. Experts van de Forensische Opsporing verrichtten sporenonderzoek bij het pand. Bij de explosie raakte niemand gewond. Een uitgebreide zoekslag in de omgeving leverde helaas nog geen aanhouding(en) op.

De recherche onderzoekt of er een mogelijk verband bestaat tussen de explosies van 23 juni rond 2.15 uur en die van afgelopen nacht. Omwonenden met camerabeelden wordt gevraagd om zich te melden. Informatie die het onderzoek kan helpen, is welkom. Heb jij weet van eventuele (criminele) conflicten of heb je in de afgelopen periode verdachte situaties gezien? Deel deze dan met ons via het tipformulier of via 0900-8844. Mocht u het eng of spannend vinden om te melden, dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn erin gespecialiseerd om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever te allen tijde te beschermen.

Explosies
De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.