AMSTERDAM - Het Team Internationale Misdrijven is op zoek naar een getuige die mogelijk meer weet over een man die verdacht wordt van oorlogsmisdrijven in Suriname. Deze verdachte werd op 26 oktober 2021 in Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog. Deze burgeroorlog woedde eind vorige eeuw in Suriname. De mogelijke getuige zou de verdachte hierover in 2016 hebben aangesproken in Amsterdam.

Na de arrestatie van de verdachte liet de politie al weten dat er getuigen worden gezocht. Het gaat om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. Het Surinaamse Nationaal Leger voerde hier acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven van de Dienst Landelijke Recherche wijst erop dat de verdachte, een 55-jarige Nederlander geboren in Suriname, daarbij betrokken was.

Amnestie
De Surinaamse amnestiewet uit 1992 staat niet in de weg aan de vervolging in Nederland van oorlogsmisdrijven (en commune delicten zoals moord) die zijn gepleegd tijdens de Surinaamse binnenlandse oorlog. Ook hebben verschillende hoge Surinaamse rechtscolleges bepaald dat toepassing van de Surinaamse Amnestiewetgeving in strijd is met de Surinaamse grondwet en mensenrechtenverdragen.

Getuigenoproep Bureau 020
De mogelijke getuige zou de verdachte in de Surinaamse taal hebben aangesproken, omdat hij de verdachte herkende als degene die familieleden van hem heeft doodgeschoten bij Brownsweg. Dit gesprek zou hebben plaatsgevonden in april 2016 op de Kinkerstraat, tussen de Jan Pieter Heijenstraat en de Ten Katemarkt. Deze mogelijk getuige is een Surinaamse man die toen ongeveer 45-50 jaar oud was. Het regionale opsporingsprogramma Bureau 020 besteedt vandaag op AT5 aandacht aan deze zaak.

Team Internationale Misdrijven
Heeft u informatie die op deze zaak van toepassing is en die relevant kan zijn voor het onderzoek? Deze kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven via warcrimes@politie.nl.De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte vorige week met 90 dagen verlengd.