AMSTERDAM - De binnenstad stond op donder- en vrijdagnacht in het teken van een ‘taxi-actie’. Deze actie is bedoeld asociaal rijgedrag van taxichauffeurs in de kiem te smoren.

De Afdeling Infra van de politie sloeg deze nachten de handen ineen met de handhavers van de gemeente. Gewapend met onopvallende voertuigen begonnen de teams aan hun missie om de binnenstad een stukje veiliger te maken. En die missie bleek geslaagd, want in totaal werden 50 processen-verbaal tegen diverse chauffeurs opgemaakt.

Opbrengst
De processen-verbaal waren voor zaken zoals te hard rijden, negeren van het rode verkeerslicht, rijden zonder verlichting, etc. Maar ook voor het vervoeren en gebruiken van lachgas, het verlopen van de keuring taxameter en de opstapmarkt illegaal bedienen. Tussen de actie door, assisteerden de politieagenten nog bij aanhoudingen van autokrakers en een persoon die gesignaleerd stond en hielpen zij een aantal personen die onwel werden. Ook werden vier automobilisten (geen taxichauffeurs) betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Van drie bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd.

Onveilig en onsportief gedrag

De politie en gemeente kijken terug op een geslaagde actie, maar de situatie blijft schrijnend. Door onverantwoord rij- en weggedrag van bepaalde taxichauffeurs, kunnen levensgevaarlijke verkeerssituaties ontstaan met alle gevolgen van dien. Maar ook door het bedienen van illegale opstapmarkten, zorgt een bepaalde groep taxirijders ervoor dat het merendeel van hun collega’s die zich wel aan de regels houden, inkomsten mislopen en de dupe worden van hun onsportieve gedrag. Om onveilige verkeerssituaties en onsportief gedrag tegen te gaan, blijven de politie en gemeente in de toekomst dergelijke controles uitvoeren.