AMSTERDAM - De politie heeft maandag 5 juli 2021 bij een spookburgeractie een gezochte man in een woning aan Hakfort aangehouden. De 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd door de politie gezocht vanwege diefstal. Hij moet nog 58 dagen zitten en is ingesloten.

De Amsterdamse politie voert regelmatig met de gemeente Amsterdam controles uit om spookbewoning tegen te gaan. De controleurs bezochten maandag tussen 12.00 en 21.00 uur zo’n twaalf adressen in Amsterdam Oost en Zuidoost.

Bestuurlijke rapportage
Bij een woning aan Hofgeest bleek dat vijf personen, na verificatie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), geen vergunning hadden voor een tijdelijke tewerkstelling in Nederland. De vijf mannen dienen Nederland te verlaten. De eigenaar van datzelfde pand bleek zich niet aan de vergunningsvoorwaarden te houden. Naar aanleiding van de bevingen volgt een bestuurlijke rapportage. De gemeente zal zich beraden over eventuele bestuurlijke maatregelen.

Spookbewoning
In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen spookbewoning. Daarbij schrijven personen zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op. Ziet of hoort u signalen van spookbewoning; laat het weten aan uw wijkagent. U kunt altijd bellen met 0900-8844 of anoniem uw informatie doorgeven via 0800-7000.