AMSTERDAM/ALPHEN AAN DE RIJN - Tegen een 27-jarige man die volgens het OM een cruciale rol heeft gespeeld bij de moord op Serdar Ay is vandaag 18 jaar celstraf geëist. De 33-jarige Ay werd op 20 oktober 2020 in de buurt van zijn woning in Osdorp doodgeschoten. Het OM verdenkt de 27-jarige man ook van een gewapende overval op een winkel in Alpen aan de Rijn, slechts 20 dagen naar de moord op Ay.

Zonder de middelen en informatie die de verdachte heeft verschaft, had de moord niet kunnen plaatsvinden, zeiden de officieren van justitie vandaag op zitting. Ze spreken van een ‘tragische gebeurtenis’. Niet Serdar Ay was het doelwit van de moord, maar degene van wie hij een auto had geleend.

Afgrijzen
In de visie van het OM heeft de 27-jarige man een peilbaken aangeschaft, geactiveerd en onder de VW Polo van het beoogd doelwit geplaatst. Op het baken is het DNA van de verdachte op verschillende plekken gevonden. Hij erkent dat hij het baken heeft gekocht en geactiveerd, maar ontkent het plaatsen van het baken onder de auto. Technisch bewijs wijst op het tegendeel vindt het OM.

Volgens de officieren van justitie is met afgrijzen gereageerd op de zoveelste liquidatie in Amsterdam. “Dat er weer een onschuldige burger slachtoffer is geworden, heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt in de maatschappij, waarbij de roep om harder afstraffen steeds luider klinkt.” Kennelijk maakte het voor de daders niet uit wie er om het leven werd gebracht, zeiden de officieren van justitie. “Deze gruwelijke onverschilligheid maakt deze moord extra wrang en beangstigend: het lenen van een auto om eten te halen voor zijn vrienden, is Serdar Ay die avond fataal geworden. “

Gewapende overval
20 dagen na de moord, op 10 november 2020, is een winkel in Alphen aan de Rijn overvallen door twee gemaskerde mannen. Daarbij zijn twee medewerkers bedreigd met een vuurwapen en zijn in totaal 128 mobiele telefoons en de mobiele telefoons en sleutels van de twee winkelmedewerkers weggenomen. Er zijn heldere camerabeelden van de overval waarop precies te zien is wat er zich in de winkel heeft afgespeeld.

De 27-jarige verdachte wordt als één van de twee daders door meerdere politiemensen afzonderlijk van elkaar herkend. Naast de herkenning is er meer bewijs die leiden naar de verdachte: telecomgegevens, ANPR-gegevens en tapgesprekken met stemherkenningen. Vorig jaar oktober zijn twee mannen voor deze overval door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De verdachte heeft op geen enkel moment verantwoording afgelegd voor zijn handelen. Van hem is weinig bekend. Wel is volgens de officieren van justitie duidelijk geworden dat de verdachte zijn kennelijk crimineel verdiende geld heeft uitgegeven door hotelkamers te boeken en op reis te gaan. Dit rekenen zij hem zeer ernstig aan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.