AMSTERDAM - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt in Amsterdam loopt vanaf komende week een grotere kans bekeurd te worden. Vanaf 21 januari gaan twee nieuwe flitspalen op Stadhouderskade aan. Bestuurders die te hard of door rood rijden op deze locaties worden bekeurd. De gemeente Amsterdam, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid in Amsterdam verbetert.

De flitspalen komen aan de Stadhouderskade, bij de kruising met de Weteringlaan richting de Nassaukade, en bij de kruising met de Ferdinand Bolstraat richting de Mauritskade. Ze handhaven op de maximum snelheid van 50 km/uur en negeren van rood licht.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Amsterdam en de politie hebben aangegeven dat op deze wegen veel ongevallen gebeuren. Er wordt te hard gereden en vaak wordt het rode licht genegeerd. In combinatie met de hoge verkeersintensiteit op deze locaties is dat een groot risico voor de verkeersveiligheid. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.