AMSTERDAM - Bij een geldautomaat op Plein '40-'45 in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer in stadsdeel Nieuw-West zijn vannacht explosieven aangetroffen.


De politie kreeg rond 3.00 uur een melding dat er bij de ING-geldautomaat op het plein een explosief was geplaatst. Behalve het Team Explosieven Verkenning werd daarop ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar het plein gestuurd.

Inmiddels is bekend dat het een niet ontploft explosief betreft. Het plein is afgezet, en Defensie en de politie onderzoeken de zaak.

Vanwege de vele plofkraken besloten banken eerder deze week geldautomaten 's nachts buiten gebruik te stellen, om het zo voor criminelen minder aantrekkelijk te maken plofkraken te plegen. Dat gebeurt vaak door (met een gestolen pas) een klein bedrag op te nemen, en vervolgens de explosieven naar binnen te schuiven via de gleuf waar de biljetten uitkomen.

Of de geldautomaat op Plein '40-'45 vannacht in of buiten gebruik was, kan de politiewoordvoerder niet zeggen.

Die maatregel is niet waterdicht, zo bleek in de nacht van woensdag op donderdag in Apeldoorn. Bij een plofkraak werd niet alleen een geldautomaat opgeblazen, maar raakte ook de gevel van het kantoorgebouw raakte zwaar beschadigd.

Alkmaar, Zaandam en Noord-Scharwoude
In Noord-Holland moeten vooral geldautomaten in Amsterdam het ontgelden, al werden afgelopen maand ook pinautomaten in Zaandam, Alkmaar en Noord-Scharwoude opgeblazen.