Driebergen, Amsterdam - Afgelopen nacht controleerden medewerkers van de dienst Infrastructuur een voertuig op basis van de wegenverkeerswet. Na controle bleek de bestuurder gesignaleerd te staan voor uitlevering aan Brazilië en troffen de agenten een vuurwapen aan.

Het voertuig dat op de A10 reed viel op door het rijgedrag en na controle in het systeem bleek het voertuig niet verzekerd. Hierop gaven de agenten een stopteken en werd het voertuig op de Zuiderzeeweg in Amsterdam aan de kant gezet.

Uitlevering

Direct na stilstand kwam de 58-jarige bijrijder de auto uit en hing een nogal onsamenhangend verhaal op. Dit belette de agenten niet om zijn identiteit in het systeem te checken. Na controle van zijn rijbewijs bleek dat hij gesignaleerd stond voor uitlevering aan Brazilië voor de smokkel(of het behulpzaam zijn daaraan) van cocaïne.

Bundel geld

Vervolgens werd de 32-jarige bestuurder aan controle onderworpen. Die had moeite zijn rijbewijs te vinden tussen de grote bundel geld die hij in zijn jaszak had. Tussen de briefjes van vijftig en twintig euro trof hij uiteindelijk zijn legitimatiebewijs aan. De bestuurder bleek na controle veelvuldig in de politiesystemen voor te komen.

Vuurwapen

Intussen was een extra eenheid ter plaatse gekomen en werd het voertuig gecontroleerd. In de kofferbak stond een boodschappentas met op het eerste gezicht enkel schoonmaakmiddelen. Een blik in de tas was echter voldoende om te constateren dat daar ook een vuurwapen tussen zat. Hiervan bleek later dat de patroonhouder gevuld was.

Het voertuig, het vuurwapen en de munitie, de 2500,- euro en een mobiele telefoon zijn in beslaggenomen. De beide mannen, woonachtig in Purmerend, zijn aangehouden.