AMSTERDAM - De recherche heeft dinsdag 13 juli 2021 drie verdachten aangehouden. Zij worden ervan verdacht meerdere oudere en kwetsbare slachtoffers te hebben opgelicht middels een babbeltruc. Daarin deden zij zich telefonisch voor als politie- en bankmedewerkers.

De aangehouden verdachten zijn twee Amsterdammers. De derde verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Het zijn mannen van 25, 33 en 37 jaar oud en zij worden vrijdag 16 juli 2021 voorgeleid

Bij hun werkwijze belden zij oudere en kwetsbare slachtoffers op en stelden valselijk dat vanwege een politieonderzoek het nodig was om de bankpassen op te halen bij de slachtoffers. Die boodschap werd telefonisch bevestigd door een nep-bankmedewerker. Vervolgens kwam er een koerier langs om de bankpassen op te halen, waarna de bankrekeningen van de slachtoffers werden leeggehaald en zij voor duizenden euro’s werden gedupeerd.

De verdachten zouden op deze wijze in ieder geval drie verschillende slachtoffers hebben opgelicht, met name in Amsterdam-West. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, het onderzoek loopt nog en de recherche onderzoekt of de verdachten mogelijk ook betrokken zijn geweest bij andere babbeltrucs.

De politie herhaalt dat het nooit om bankgegevens zal vragen: niet telefonisch en ook niet aan de deur. Ook wordt er nooit een koerier uit naam van de politie of een bank bij u langs gestuurd om een bankpas en/of pincode op te halen. Krijgt u wel een dergelijk telefoontje of treft u iemand aan de deur die vraagt naar uw bankgegevens of pincode? Bel dan 112 en onthoud zo veel mogelijk kenmerken van de persoon waarmee u heeft gesproken.