AMSTERDAM - In een groot onderzoek naar online oplichting heeft de Amsterdamse recherche op dinsdag 5 maart drie mannen aangehouden op verdenking van grootschalige online handelsfraude, oplichting en witwassen. Slachtoffers die producten kopen bij de webshop krijgen de goederen nooit geleverd. Tijdens doorzoekingen van de woningen van verdachten zijn meerdere gegevensdragers, contant geld, luxegoederen en een auto in beslag genomen en is beslag gelegd op twee appartementen.


Sinds begin januari ontvangt de politie meer dan 500 meldingen van slachtoffers die voor meer dan 270.000 euro zijn opgelicht door de webshop MediaXXL. De webshop biedt consumentenelektronica aan tegen scherpere prijzen dan andere retailers en heeft een professionele uitstraling. Bovendien zijn online op verschillende websites positieve recensies te vinden waardoor de webshop een betrouwbaar voorkomen heeft.

Geraffineerde werkwijze
Als de slachtoffers hun bestelling plaatsen, ontvangen zij een mail van het bedrijf met een betaallink. Daarin wordt hen korting beloofd op het moment dat zij een positieve review achterlaten, nog voordat zij hun bestelling hebben ontvangen. Wanneer de slachtoffers hun bestelling niet op tijd ontvangen, nemen ze contact op met het bedrijf. Daar krijgen ze iemand aan de lijn die hen ervan verzekert dat hun bestelling onderweg is en dat ze deze binnen een aantal dagen ontvangen. Echter, als ze enkele dagen later opnieuw bellen omdat hun bestelling nog steeds niet is geleverd, blijkt de telefoonlijn afgesloten en verschijnen er online steeds meer negatieve recensies van mensen met vergelijkbare ervaringen.

Onderzoek
De politie stelt een onderzoek in naar het frauduleuze bedrijf. Dit leidt in eerste instantie naar een katvanger: een 20-jarige Amsterdammer. Hij heeft onder meer zijn rekening beschikbaar gesteld om het geld van de bestellingen van de slachtoffers op te ontvangen. Deze verdachte is gehoord. Nader onderzoek leidt de politie naar drie nieuwe verdachten. Daarbij blijkt tevens dat zij zich op dat moment bezighouden met het op korte termijn openbaar maken van een nieuwe malafide webshop met een vergelijkbare werkwijze als MediaXXL, waarop de politie besluit snel over te gaan tot aanhoudingen.

Aanhoudingen
Dinsdag 5 maart doet de politie doorzoekingen in twee woningen in Beverwijk en in een bedrijfspand in Heiloo. Daarbij worden twee 26-jarige en een 31-jarige man uit Beverwijk aangehouden, die momenteel alle drie nog vastzitten. Daarnaast wordt ruim 44.000 euro aan banktegoeden en worden twee voertuigen, diverse luxegoederen en meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Ook wordt beslag gelegd op de twee appartementen van verdachten. Uit informatie afkomstig van de inbeslaggenomen gegevensdragers ontstaat het vermoeden dat de verdachten eerder ook bezig zijn geweest met oplichting via andere websites, zoals www.simpelwerkt.nl en www.tvspot.nl.

Slachtoffer? Doe aangifte!
Het onderzoek naar de verdachten loopt nog. De webshops zijn eerder offline gehaald, maar de politie houdt er rekening mee dat er nog meer aangiftes zullen volgen. Bent u opgelicht via (één van) deze webshop(s)? Heeft u online iets gekocht maar nooit ontvangen? Dan bent u slachtoffer van oplichting met online aankopen of verkopen. Doe online aangifte via www.politie.nl. Stuur daarbij ook een kopie van uw bestelbevestiging mee. Op de themapagina van de politie kunt u ook terecht voor meer informatie.

Uw aangifte wordt beoordeeld door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Bij meerdere aangiftes tegen dezelfde verdachte worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt bovendien alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.