AMSTERDAM - De politie waarschuwt voor de gevaren en gevolgen van het bezit van illegaal vuurwerk. ,,De impact van een doos illegaal knalvuurwerk kan, afhankelijk van de opslagplek waar het zich bevindt, dezelfde kracht hebben als een plofkraak”, schetst Anne Dreijer, vuurwerkspecialist van de politie eenheid Amsterdam.


Opslag of bezit van illegaal vuurwerk kunnen voor zowel de bezitter, buren en omwonenden maar ook voor hulpverleners levensgevaarlijk zijn. ,,Als in een pand brand uitbreekt en hulpdiensten komen ter plaatse om de bewoners en omwonenden te redden en de brand te bestrijden, kunnen zij voor levensgevaarlijke situaties komen te staan als er in het pand illegaal vuurwerk blijkt te liggen. Juist daarom zijn we als Team Milieu van de politie eenheid Amsterdam scherp en alert op signalen van vuurwerkopslag in woningen, garages of schuurtjes. We roepen een ieder dan ook dringend op om bij vermoedens van illegaal vuurwerk ons te bellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

Grote gevolgen
Bovendien lijken veel bezitters van illegaal vuurwerk zich vaak niet te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn: ,,Het bezit of voor handen hebben van illegaal is een misdrijf. Dat betekent dat een geringe hoeveelheid je al een strafblad kan opleveren. Daarnaast maakt de politie bij het aantreffen van een partij vuurwerk een bestuurlijke rapportage op, die naar de burgemeester wordt gestuurd. Een afschrift daarvan gaat naar de eventuele verhuurder of woningbouwcorporatie, wat aanleiding kan zijn om het huurcontract te laten ontbinden of de woning te sluiten.”