AMSTERDAM - Een 76-jarige vrouw is woensdag 10 januari het slachtoffer geworden van een babbeltruc in haar woning aan de Herengracht. De verdachte heeft voor een gigantisch bedrag, namelijk ruim 150.000 euro, aan persoonlijke bezittingen van het slachtoffer buitgemaakt. Bezittingen die stuk voor stuk erg dierbaar waren aan het slachtoffer. De politie doet onderzoek naar deze zaak. Herkent u één van deze stukken, doordat ze ergens aan u zijn aangeboden? Of heeft u tips in deze zaak?

Het is 10.30 uur in de ochtend als het slachtoffer wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van de bank. Onder het mom van verdachte transacties en een virus wordt er op het slachtoffer ingesproken. Al haar gegevens zouden op straat liggen. De zogenaamde medewerker verzekert het slachtoffer ervan dat er alles aan wordt gedaan om haar gegevens en bezittingen veilig te stellen en stelt allerlei vragen over de persoonlijke bezittingen die de vrouw thuis bewaart. Deze bezittingen kunnen uit voorzorg maar beter elders worden bewaard. Als er ’s middags een medewerker aan de deur staat om de bezittingen van de vrouw op te halen, geeft ze deze dan ook te goeder trouw mee. Als de vrouw ’s avonds ziet dat er een groot geldbedrag van haar rekening is afgehaald, weet ze dat er iets goed mis is.

Signalement

De bankmedewerker die de bezittingen van het slachtoffer komt ophalen heeft het volgende signalement:
Man
Donkere huidskleur
Ongeveer 1.80 meter lang
Ongeveer 30-35 jaar
Stevig, maar geen dik postuur
Kort opgeschoren haar met een licht rechthoekige streep
Blauw jack met witte en gele accenten, tot net over de heup

De politie komt graag in contact met getuigen met meer informatie of tips, bijvoorbeeld over waar de sieraden zich op dit moment zouden kunnen bevinden. Of beschikt u over beelden van woensdag 10 januari waar de verdachte mogelijk op staat? Bijvoorbeeld beelden afkomstig van geparkeerde voertuigen of ring-deurbellen? Deel deze dan met de politie via onderstaand tipformulier of bel met 0900-8844.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of dat ze naar het toilet mogen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Na het plegen van het delict verlaten de verdachten, vaak onopvallend, de woning, waarna men elkaar op een later tijdstip weer ontmoet.

Slachtoffer van babbeltruc? Doe aangifte!

Bent u slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, belt u met 112. Wat ze ook verzinnen, laat ze nooit binnen!