AMSTERDAM - Zondag 10 maart bezoekt de Israëlische president Herzog de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, in bijzijn van ondermeer Koning Willem-Alexander en demissionair premier Rutte.

Voor Amnesty International is dit bezoek aanleiding voor een actie. Onderweg naar het museum zal president Herzog aan hem gerichte omleidingsborden tegenkomen, terug naar het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Een delegatie van Amnesty zal hiernaast in stil protest aanwezig zijn.

Opruiende en ontmenselijkende taal
In het licht van het ongelooflijke leed wat de Palestijnse bevolking nu al maanden moet doorstaan, ligt het bezoek uiterst gevoelig. De opruiende en ontmenselijkende uitspraken van de Israëlische president zijn notabene gebruikt in de genocidezaak tegen Israël bij het ICJ.

Met de actie wil Amnesty International nogmaals de nadruk vestigen op het belang van de internationale rechtsorde. De mensenrechtenorganisatie herhaalt haar oproep tot een langdurig staakt-het-vuren en tot de vrijlating van alle Israëlische burgergijzelaars. Ook benadrukt Amnesty dat de huidige voedsel-droppings bij lange na niet genoeg zijn. In Gaza is NU voedsel, water en humanitaire hulp nodig, voor er nog meer mensen verhongeren.