AMSTERDAM - De politie heeft maandag 29 november twee mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude waarbij iemand aan de deur van een potentieel slachtoffer kwam om het programma Anydesk te installeren. Vermoedelijk hebben de verdachten geprobeerd tientallen mensen op te lichten. Bij minstens zeven mensen is er ook daadwerkelijk geld buit gemaakt. Hebben internetcriminelen bij u Anydesk geïnstalleerd of dit geprobeerd? Bel dan 0900 8844.

Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote desktop tools misbruiken.

Digitaal rechercheur Toon Cardinaal: “We horen soms letterlijk terug van daders van bankhelpdeskfraude dat het erg lang kan duren om geld los te peuteren van slachtoffers. Daarom zijn deze criminelen ook steeds op zoek naar nieuwe manieren van online oplichting. Het gebruik van programma’s als Anydesk of Teamviewer zien we al langer: een zogenoemde bankmedewerker vraagt het slachtoffer over de telefoon om dit te installeren. Maar in dit geval kwam er zelfs een verdachte aan de deur om Anydesk te installeren en zo nog sneller toegang te hebben tot iemands computer en internetbankieren.”

Op maandag 29 november heeft de politie twee mannen op heterdaad aangehouden in een auto in Amsterdam. De verdachten wonen in Amsterdam en zijn 22 en 24 jaar. Zij zitten inmiddels niet meer vast, maar blijven verdachten in de zaak. Het politieonderzoek van de Eenheid Midden-Nederland loopt nog steeds. De aangetroffen telefoons en laptops zijn in beslag genomen en zullen verder worden onderzocht.

Slachtoffers
In het onderzoek zijn tot nu toe zeven slachtoffers. De verdachten hebben in totaal meer dan 20.000 euro buit gemaakt. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is. Is er bij u iemand aan de deur of telefoon geweest die een programma op uw computer wilde installeren en heeft u nog niet met de politie gesproken? Dan komen we graag met u in contact. Ook als het de criminelen niet is gelukt. Bel 0900 8844. Alvast bedankt!

Voorkom dat u slachtoffer wordt
- Uw bank zal u nooit bellen en om uw inloggegevens vragen.
- Wordt u gebeld of staat er iemand aan de deur die een programma op uw computer wil installeren? Doe dit niet. Laat iemand niet binnen.
- Twijfelt u? Bel uw bank op het bekende telefoonnummer om te checken of het klopt.
- Informeer ouders, buren en collega’s ook over dit soort oplichting.
- Geef nooit zomaar toegang tot uw computer.
- Deel nooit logingegevens, pincodes of wachtwoorden.

Lees meer over helpdeskfraude.