AMSTERDAM - Twee mannen van 25 en 23 jaar zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan de dood van een 23-jarige man. Het slachtoffer werd onbedoeld neergeschoten door de 25-jarige verdachte na het spelen met een vuurwapen. De twee waren zeer goede vrienden van elkaar. De schutter krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Zijn 23-jarige medeverdachte, die het wapen had meegenomen, moet 18 maanden de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Twee andere mannen worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood.


Pistool van hand tot hand

Op 14 maart 2020 waren de vier verdachten samen in de woning van de 25-jarige verdachte. Ze speelden met een vuurwapen dat de 23-jarige verdachte had meegenomen. Er werden foto’s, filmpjes en snaps gemaakt. Er werd met het wapen gezwaaid en de patroonhouder werd meermaals uit het wapen gehaald en er weer ingedaan. Voor de grap werd de slede naar achteren getrokken, op elkaar gericht en de trekker overgehaald. Kort nadat het slachtoffer de woning was binnengekomen, ging het vreselijk mis: toen de trekker opnieuw werd overgehaald door de 25-jarige verdachte, werd er dit keer wel een schot gelost. Het slachtoffer werd in zijn achterhoofd geraakt. Hij overleefde het niet.

Geen kwade bedoelingen, wel schuld
De rechtbank concludeert dat de verdachten geen kwade bedoelingen hebben gehad. Het slachtoffer was immers één van de beste vrienden van de 25-jarige man. Dat neemt niet weg dat ze door hun gevaarlijke en onvoorzichtige gedrag wel schuldig zijn aan zijn dood en dat ze de familie van het slachtoffer onbeschrijfelijk veel leed hebben bezorgd. Hiervoor moeten ze dan ook worden gestraft.

Vrijspraak
Van de twee andere verdachten vindt de rechtbank dat de dood van het slachtoffer niet aan hen kan worden toegerekend. Het wapen was niet van hen en hoewel ze ook meededen aan het gevaarlijke spel, kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor het lossen van het fatale schot. De twee worden wel bestraft voor het voorhanden hebben van het vuurwapen. De twee hoofdverdachten krijgen ook straf opgelegd voor de aanzienlijke hoeveelheid drugs die in de woning werd aangetroffen.