AMSTERDAM - Drie mannen van respectievelijk 50, 42 en 22 jaar en een vrouw van 53 jaar zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar voor het witwassen van ruim 12 miljoen euro aan crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie met als doel het witwassen van crimineel geld. De vrouw wordt gezien als de leider van de criminele organisatie en krijgt daarom de hoogste straf.

Grote koffers geld
In februari 2019 ontving het OM informatie dat meerdere personen zich bezig zouden houden met de invoer van cocaïne. Hierop werd onderzoek Nuphar gestart. Daarbij kwamen drie panden in Amsterdam en een huis op een vakantiepark in Limburg in beeld. Bij doorzoeking van de panden in Amsterdam trof de politie meer dan 12 miljoen euro, gebundeld verpakt, in grote koffers aan.

“La Jefa”
De vrouw, van Colombiaanse afkomst, werd in door de politie afgetapte gesprekken “La Jefa” (Spaans voor bazin) genoemd en speelde volgens de rechtbank een leidende rol in de criminele organisatie. Zij huurde onder andere de woningen waarin het aangetroffen geld werd opgeslagen. Ook vervoerde zij dit geld in grote koffers vanuit Limburg naar Amsterdam. De werkelijke oorsprong van de ruim 12 miljoen euro is in dit onderzoek niet vastgesteld. Vanwege haar leidende rol krijgt de vrouw een gevangenisstraf van 5 jaar.

Verschillende rollen
De rechtbank oordeelde dat alle vier de verdachten schuldig zijn aan het witwassen van crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie die het doel had het witwassen van crimineel geld. De verdachten van 42 en 22 jaar, beiden van Albanese afkomst, worden verantwoordelijk gehouden voor het tellen en bundelen van het geld in het vakantiehuis in Limburg. Zij worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 en respectievelijk 3,5 jaar. De 50-jarige man van Colombiaanse nationaliteit, die de woningen regelde waarin het geld opgeslagen lag, krijgt 2 jaar gevangenisstraf opgelegd. De verschillen in de gevangenisstraffen hebben te maken met de verschillende rollen die verdachten in de criminele organisatie hadden.