AMSTERDAM - Het OM heeft tegen een 23-jarige Amsterdammer een gevangenisstraf van 20 jaar geëist voor de moord op een 30-jarige man op 18 november 2020 op het Krugerplein in Amsterdam-Oost. De verdachte zou ruzie met de man hebben gekregen op een verjaardagsfeest en hem met medeverdachten hebben ingesloten, geslagen en tenslotte in zijn rug en bil hebben geschoten. Het 30-jarig slachtoffer overleeft het schietincident niet en overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


De kordaatheid en doelgerichtheid van het optreden van de 23-jarige verdachte duidt volgens het OM op niets anders dan een vooropgezet plan. De officier van justitie spreekt van een ‘koelbloedige executie’.

Celstraffen en TBS

Het OM ziet de medeverdachten als medepleger bij de moord. De officier van justitie vroeg negen jaar celstraf en TBS met dwangverpleging voor een 25-jarige man die het vuurwapen zou hebben opgehaald, vijf jaar en TBS met voorwaarden voor een 29-jarige man die de vluchtauto zou hebben bestuurd. En twaalf jaar gevangenisstraf voor een 31-jarige man. Hij zou het slachtoffer mee hebben ingesloten en hem aan zijn lot hebben overgelaten nadat hij was neergeschoten.

Angst

Waarom het slachtoffer dood moest, is niet aan het licht gekomen. “Waarschijnlijk om niks”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. In haar requisitoir spreekt ze haar verbazing uit over het stilzwijgen van aanwezigen bij het verjaardagsfeest waar de 23-jarige verdachte en het slachtoffer ruzie kregen: “Stil is het gebleven na een feestje, waar zoveel mensen waren. Niemand heeft de waarheid op tafel gelegd. Is de angst om te verklaren zo groot dat het leven van het slachtoffer en de waarheid over de aanleiding van zijn dood kennelijk niet zo belangrijk is?” Ondanks het stilzwijgen van getuigen is er volgens haar voldoende bewijs om tot een veroordeling te komen.

Op de avond van de moord zijn veel snapchatberichten verstuurd tussen de verdachten. Hieruit zou volgens het OM blijken dat de 23-jarige verdachte ruzie had met het slachtoffer op een verjaardagsfeest aan de Transvaalkade in de buurt van het Krugerplein. De 23-jarige Amsterdammer zou een wapen hebben geregeld, anderen dat hebben laten ophalen en instructies hebben gegeven waar ze konden oprijden. GPS-gegevens van mobiele telefoons van de medeverdachten en kentekenregistraties ondersteunen volgens het OM die visie. Ze passen in de tijdlijn van de moord.

Schotresten

Daarnaast zijn er schotresten gevonden op de handen en kleding van de vermeende schutter en de 25-jarige verdachte die volgens het NFI gelinkt kunnen worden aan de plek waar het slachtoffer is neergeschoten. Ook zijn dergelijke schotresten in een jaszak van de 23-jarige verdachte en op de kleding van het slachtoffer gevonden. Verder zegt de 23-jarige verdachte in een afgeluisterd gesprek te hebben geschoten. Dat gesprek voerde de verdachte met zijn vriendin in het Huis van Bewaring waar hij gedetineerd zat.

Uitspraak is 4 juli.