AMSTERDAM - Een 24-jarige man uit De Lier moet veertien maanden de cel in voor de handel in vervalste huurcontracten. Hij verkocht valse contracten met postadressen in onder meer Amsterdam, zodat zijn klanten zich met die contracten konden inschrijven bij de gemeente of een paspoort of uitkering aanvragen.

De gemeente Amsterdam deed aangifte tegen de man, nadat meerdere Amsterdammers aanmaningen hadden ontvangen die niet voor hen bestemd waren. De man is vervolgd voor tien gevallen in de hoofdstad, maar ook in gemeenten als Den Haag en Rotterdam is onderzoek gedaan.

Opschepper
Volgens de rechtbank in Amsterdam kan niet worden bewezen dat de man de contracten zelf heeft vervalst. Omdat hij geen berouw toont, valt zijn straf een jaar hoger uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. In plaats van zich te verontschuldigen, schepte hij op de zitting juist over zijn intelligentie, zijn idee en zijn verdienmodel.

De mensen die de valse huurcontracten kochten, zaten vaak in een kwetsbare situatie en hadden alleen een postadres nodig.