SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft maandag 29 maart een celstraf geëist van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen een inmiddels ex-medewerker grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee. Hij zou op Schiphol reizigers geld afhandig hebben gemaakt.


Dat zou zijn gebeurd in de periode van 11 september tot en met 14 september 2019. Hij wordt verdacht van vier incidenten, waarbij in totaal zes personen betrokken zouden zijn geweest.

De man zou reizigers hebben gevraagd naar visa en reisverzekeringen, en dan net hebben gedaan alsof er iets niet in orde was. Hij zou bijvoorbeeld hebben aangegeven dat de reisdekking niet voldoende was en/of dat visa niet klopten. Na betaling aan de man mochten ze dan verder reizen. De man zou daarbij ook verificatiestempels hebben gebruikt die op naam stonden van collega’s.

De zaak kwam aan het licht toen slachtoffers zich meldden bij de Argentijnse ambassade en van daaruit melding werd gedaan bij het Hoofd Doorlaatpost Schiphol. Een ander slachtoffer meldde het incident bij collega’s van de verdachte.

De verdachte zou geldbedragen hebben buitgemaakt variërend van 500 tot 1600 euro. Wat de officier van justitie betreft moet hij dat geld terugbetalen. Daartoe is een ontnemingsvordering ingediend ter hoogte van 4010 euro. De KMar heeft de man inmiddels ontslagen. De zaak diende voor de militaire kamer van de rechtbank Gelderland.