AMSTERDAM - Tegen een 32-jarige man uit Amsterdam heeft het OM vandaag een celstraf van 253 dagen en TBS met voorwaarden geëist. Het aantal dagen komt overeen met de tijd die de man in voorarrest heeft doorgebracht. Volgens het OM beraamde de man vorig jaar een aanslag op een politiebureau of tijdens de Gaypride.

In deze zaak is er niet alleen sprake van de samenspanning en opzettelijke voorbereiding van terroristische misdrijven, zei de officier van justitie vandaag op zitting, maar ook van training. Daarnaast zijn specifieke bedreigingen met een terroristisch misdrijf geuit. Daarmee doelde de officier van justitie op personen met een Joodse afkomst, politiemensen en deelnemers aan de Gaypride.

Politiebureau
Het onderzoek naar verdachte startte in juni 2020 na een ambtsbericht van de AIVD. Een maand later volgde een bericht van de FBI. In beide berichten komt de naam van de verdachte naar voren en dat hij van plan is een aanslag op een politiebureau te plegen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de verdachte ontevreden is met het rechtssysteem van Nederland. Dat hij niet specifiek iemand van de politie dood wil maken, maar gewoon het hele politiebureau en dat hij zelf bommen kan maken en uitlegt hoe dat moet. Ook bleek uit het onderzoek dat de hij een luchtdrukwapen met 200 balletjes had besteld. Bij de levering van het wapen op 7 augustus 2020 is hij aangehouden. Daarop werd zijn woning doorzocht en werden telefoons, gegevensdragers en ook verschillende goederen zoals waterstofperoxide, injectiespuiten, maatbekers en elektrolysestaven in beslag genomen.

Vrees aanjagen
Op een telefoon vond de politie afbeeldingen en video’s van oorlog, wapens en verschillende video’s met een zeer gewelddadig karakter. Ook zijn IS-nasheeds aangetroffen. Op zijn computer trof de politie specifieke zoekopdrachten en zijn zoekgeschiedenis aan. De combinatie van de zoekslagen, zijn uitspraken in de verschillende chats en de goederen die hij thuis had, wijzen volgens het OM op voorbereidingshandelingen. Het OM is van oordeel dat de verdachte de kennis die hij zelf heeft verworven ook met anderen heeft gedeeld. Daardoor heeft hij niet alleen kennis en vaardigheden verspreid, maar ook anderen op ideeën gebracht, zei de officier van justitie op zitting. “Daarmee is de verdachte niet alleen zelf een risico omdat hij aankondigt een aanslag te willen plegen. Maar inspireert hij met het uiten van die wens ook anderen,” aldus de officier van justitie in haar requisitoir. “De verdachte heeft bijgedragen aan het internationale terrorisme, waarmee hij een deel van de bevolking van Nederland kennelijk vrees heeft willen aanjagen. Een vrees die, gelet op de veelheid van aanslagen in de ons omringende landen, niet onterecht is.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Over de verdachte is uitgebreid door deskundigen gerapporteerd. Volgens een theologisch deskundige is de verdachte er onder meer sterk van overtuigd dat hij bedreigd en onderdrukt wordt door de politie en gemeente. Alle gedragsdeskundigen die hebben gerapporteerd vinden de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseerden TBS met voorwaarden. Deskundigen van de reclassering sloten zich daarbij aan. Het aantal dagen dat het OM heeft geëist komt overeen met de tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, zodat de man – bij een veroordeling- direct behandeld kan worden.

De rechtbank doet op 15 april uitspraak.