ABCOUDE - De 18-jarige bestuurder die in augustus 2019 twee auto’s aanreed op de A2 mag, als het aan de officier van justitie ligt, de komende drie jaar niet meer met een auto de weg op. Ook eiste de officier vandaag op de zitting een gevangenisstraf van zes maanden wegens gevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van een ongeval. Drie personen raakten gewond maar “het had zomaar veel erger kunnen aflopen”, aldus een van de slachtoffers.


Het was al donker toen de auto om iets over half tien twee auto’s op de A2 ter hoogte van Abcoude aanreed. Eerder werd de auto, een VW Golf, in de gaten gehouden door agenten vanwege te hard rijden op de A4 en A9. Toen de auto te hard bleef rijden, gaven de agenten een stopteken. De bestuurder negeerde dit en ging juist harder rijden, tot ongeveer 200 km/uur. De agenten besloten dat het niet veilig was de auto te blijven volgen en lieten los, beide auto’s reden toen op de A9. De agenten zagen de VW Golf op het laatste moment de afslag naar de A2 nemen.

Bij het invoegen ging het mis. Getuigen hebben verklaard dat de VW Golf met gedoofde lichten en een zeer hoge snelheid de snelweg op reed en hierbij twee auto’s raakte en een derde auto beschadigde. In de ene auto zat een vrouw van 75 jaar. Zij was op bezoek geweest bij haar zoon en op weg naar huis, waar zij haar hulpbehoevende man verzorgt. Zij had diverse letsels waaronder een breuk aan de linker ellenboog. In de andere auto zat een gezin met drie kinderen, op weg naar huis na een dagje strand. Voor de diverse letsels hebben ze fysiotherapie gehad; ook hebben we hulp gekregen voor hun angstklachten. Alle slachtoffers waren het erover eens dat ze er relatief goed vanaf waren gekomen: “Het had zomaar veel erger kunnen aflopen”.

De verdachte, een nog beginnend bestuurder en 18 jaar ten tijde van het ongeval, zei dat hij dacht achtervolgd te worden door criminelen die het op hem hadden gemunt. Uit angst had hij de veiligheid uit het oog verloren, en mogelijk had hij per ongeluk het licht van zijn auto uit gedaan. Hij ontkende het stopteken van de politie te hebben gezien. De officier van justitie merkte op dat de politie hem niet voor niets volgde. In maart 2019 had hij ook te hard gereden; daar werd hij voor gezocht. Ook kon er geen misverstand over bestaan over wie hem volgde, namelijk een politievoertuig met zwaailicht en sirene. De officier van justitie vond dat de man roekeloos had gereden en eiste hiervoor een gevangenisstraf van zes maanden en daarbij een rijverbod voor drie jaar. Ook moet de verdachte de schade die de slachtoffers hebben gevorderd, betalen. De rechtbank spreekt over twee weken, op 1 juli, het vonnis uit.