AMSTERDAM - Maandag 11 oktober 2021 zijn door het NCA (National Crime Agency) in Groot-Brittannië 23 personen aangehouden die worden verdacht van het regelen en leveren van frauduleus verkregen echte paspoorten.

Het Britse NCA zocht lange tijd geleden contact met de Nederlandse autoriteiten. Specialisten van het Amsterdamse team Internationale Rechtshulp en een Officier van Justitie van het parket Amsterdam sloten vervolgens aan bij Operation "Strey". De afgelopen jaren zijn in Groot-Brittannië, Nederland, maar ook in Dubai vele zware criminelen aangehouden die gebruikt maakten van FOG-paspoorten. Dit zijn Fraudulently Obtained Genuine passports, het gaat dan voornamelijk om Britse paspoorten.

Door de aanhoudingen van afgelopen maandag zal het een stuk moeilijker worden voor criminelen om FOG passports te verkrijgen en onder een andere naam vrij de wereld over te reizen. Jonne Janssen, chef Dienst Regionale Recherche liet weten trots te zijn op de resultaten en samenwerking: "Deze recherche-operatie, die maandag in Groot-Brittannië klapte, is essentieel in de strijd tegen de zware criminaliteit. Wij zijn de afgelopen jaren samen met de Britse collega's druk bezig geweest om in een Joint Investigation Team de strijd aan te gaan met Britse en Nederlandse beroepscriminelen. Zij konden mede door gebruik te maken van deze frauduleus verkregen Britse paspoorten (FOG's) vaak onder de radar van politie en justitie blijven. Door de goede samenwerking zijn de afgelopen jaren in Groot-Brittannië en in Nederland vele zware Britse criminelen aangehouden. Door deze aanhoudingen is deze criminele groep die zich specialiseerde in het leveren van frauduleuze Britse paspoorten een behoorlijk grote slag uitgedeeld.”

Jacque Beer, National Crime Agency Regional Head of Investigations, said:

“We believe that this group’s activities has enabled some of the most serious organised criminality in the UK and around the world.”

“Working alongside our colleagues in Dutch law enforcement, we have dismantled a criminal service that let drug- and firearm traffickers, suspected murderers, and fugitives evade detection and operate internationally under false identities.”

“It hasn’t just broken up a widespread and deep-rooted criminal conspiracy; it has led to the strengthening of safeguards against criminal exploitation of the UK passport issuing system.”

“This investigation showcases the NCA’s work with our partners to target the elite criminal specialists who enable serious and organised crime.”

Mocht u meer informatie willen hebben over de feitelijke aanhoudingen in Groot-Brittannië kijk dan op de site: www.nationalcrimeagency.gov.uk en zoek op FOG.