AMSTERDAM - Bij een brand in een trappenhuis in de Smaragdstraat zijn zaterdagavond veertien bewoners ternauwernood ontsnapt. De brand brak omstreeks 23.44 uur uit in het trappenhuis van de eerste verdieping en verspreide zich vrij snel naar de tweede verdieping. Jongeren uit diezelfde buurt die op straat aan het chillen waren zagen dat er brand was en kwamen meteen in actie.

Met behulp van een touwtrap brachten de jongeren de bewoners van de eerste etage in veiligheid.

De bewoners van de eerste, tweede en derde etage zaten als ratten in de val en konden geen kant meer op. De bewoners van de tweede etage hadden een touwladder die zij uit het raam lieten zakken. Zij konden zich met behulp van buurtbewoners in veiligheid brengen.

Al vrij snel werd er opgeschaald naar middelbrand en kwamen er nog meer brandweervoertuigen met manschappen ter plaatse. Alle veertien bewoners hadden last van rookinhalatie en werden door het ambulancepersoneel nagekeken. Twee van hen moesten voor controle naar een ziekenhuis worden gebracht. Uit het eerste onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk om brandstichting gaat.

Verwoest
Mogelijk is er sprake geweest van brandstichting. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de oorzaak onderzocht wordt en kan dit verhaal niet bevestigen. Het vuur heeft het trappenhuis naar de eerste verdieping en tweede verdieping verwoest. Ook is zeker een woning onbewoonbaar geworden.