AMSTERDAM - Bowlingbaan Amsterdam Noord wordt buurthuis ván de buurtDe gemeente geeft het beheer van de bowlingbaan bij het Buikslotermeerplein in handen van de buurt. Een samenwerkingsverband van actieve Noorderlingen, Kringloopbedrijf De Lokatie, Bewonersorganisatie Verdedig Noord en verhalenhuis Productiehuis Noord vormen Coöperatie 5711. Coöperatie 5711 mag voor de komende jaren het pand gebruiken en beheren om te onderzoeken hoe.

De Bowling gedurende die tijd inclusief en duurzaam ontwikkeld kan worden onder regie van bewoners uit Noord en in dienst van de omliggende buurten. Wethouder Marieke van Doorninck: "De stad maken we samen. Dus moeten wij als gemeente ook vertrouwen durven geven aan inwoners die goede ideeën hebben en iets voor elkaar willen boksen."De bowlingbaan is sinds 2011 niet meer in gebruik. De afgelopen jaren werd het gebouw gebruikt door kringloopwinkel De Lokatie. Deze organisatie is één van de initiatiefnemers in het samenwerkingsverband Coöperatie 5711. Door het beheer in handen te geven van betrokken inwoners en organisaties kan het gebouw niet alleen een huis vóór de buurt maar ook vooral een huis ván de buurt worden. De komende tijd gaan gemeente en het samenwerkingsverband met bewoners en ondernemers samen werken aan een plan voor het gebouw.

Wethouder van Doorninck:"De ondernemers die nu op en rond het plein actief zijn hebben plannen en ideeën uitgewerkt in het document 'Hart van Noord'. De huidige en misschien ook toekomstige bewoners hebben óók ideeën over hoe het er hier moet uit gaan zien. Ik hoop dat deze plek die mensen en ideeën samenbrengt zodat we het plein en de omgeving uiteindelijk met alle betrokkenen verder vorm kunnen geven."

Coöperatie 5711: "Wij willen dat het gebouw ruimte gaat bieden aan het ontwikkelen van cultuur, ambacht, de circulaire economie en gastvrijheid. Hoe dat precies moet gebeuren gaan we de komende periode samen met de krakers, buurtbewoners en ondernemers van het Buikslotermeerplein verkennen."

Ontwikkeling Buikslotermeerplein
De bowlingbaan maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het Buikslotermeerplein. Dit plein zal de komende jaren uitgroeien tot hét stadshart van Noord: met meer woningen, horeca, kantoorruimte, maatschappelijke voorzieningen en groen. In de toekomst zelfs ongeveer 2.600 woningen. Er komt een gevarieerd woningaanbod, met zowel koop- als huurwoningen. Er komen meer mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en cultuur en betere verbindingen met de omliggende buurten. De nieuwe plannen zijn tot stand gekomen na gesprekken met ondernemers, eigenaren, omwonenden, gebruikers en andere belanghebbenden van het Buikslotermeerplein.