AMSTERDAM - Een 25-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 13 jaar voor de doodslag op een 29-jarige man. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag beslist.

Op 18 november 2020, kort na middernacht, op het Krugerplein in Amsterdam liep de verdachte op het slachtoffer af en vuurde vervolgens van zeer korte afstand twee schoten op hem af. Enkele uren later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. Wat de reden is geweest voor het dodelijke geweld is niet duidelijk geworden.

Andere verdachten

Behalve deze verdachte stonden nog drie verdachten terecht: een 33-jarige, een 31-jarige, en een 27-jarige man. Het hof spreekt hen vrij. Bij één verdachte ontbreekt het bewijs dat hij op de plaats delict aanwezig was of op andere wijze bij de schietpartij betrokken was. Bij de twee andere verdachten kan niet worden vastgesteld dat zij opzet hadden op de dood van het slachtoffer.

Hogere straf

De rechtbank legde eerder aan de 25-jarige verdachte een gevangenisstraf van 12 jaar op. Het hof vindt een zwaardere straf op zijn plaats gelet op de meedogenloosheid en gewetenloosheid waarmee hij de doodslag pleegde. Hij liet hiermee zien niets te geven om een mensenleven. Voor dit soort feiten gepleegd onder deze omstandigheden acht het hof de (toen geldende) maximale tijdelijke gevangenisstraf van 15 jaar passend. Vanwege een andere veroordeling kon het hof echter in deze zaak nog maximaal 13 jaar gevangenisstraf opleggen. Het hof geeft een strafkorting van één maand, vanwege overschrijding van de termijn waarbinnen de zaak had moeten worden afgerond.

De uitspraken volgen z.s.m. onder dit bericht.