AMSTERDAM - Bijna vier maanden na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum staat vanmiddag een eerste verdachte voor de rechter. De 44-jarige raadsman werd op 18 september doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in een omvangrijk liquidatieproces.


Twee weken na de moord arresteerde de recherche de 36-jarige Giërmo B. uit Almere. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het medeplegen en het voorbereiden van de moord en van de heling van voertuigen die bij de liquidatie gebruikt zijn. Of hij ook degene is die heeft geschoten, is op dit moment niet duidelijk.

Moord bracht schokgolf teweeg
Derk Wiersum werd op woensdagochtend 18 september doodgeschoten toen hij van zijn woning naar zijn auto liep aan Imstenrade in Buitenveldert. De liquidatie bracht een schokgolf teweeg en werd bestempeld als een 'aanslag op de rechtsstaat'. Voor het oog van de camera uitte een zichtbaar geëmotioneerde minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid zijn woede en verdriet.

Ook burgemeester Halsema reageerde geschokt. In de rechtbank vond nog diezelfde middag een herdenkingsbijeenkomst plaats en voor het kantoor van Wiersum in Amsterdam ontstond in de dagen na de moord een bloemenzee.

Link met Ridouan Taghi
Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het zeer omvangrijke liquidatieproces 'Marengo', dat draait om meerdere liquidaties in Utrecht en omgeving. In die zaak worden 16 verdachten vervolgd, die volgens justitie onderdeel zouden uitmaken van 'een geoliede moordmachine'.

Eén van die verdachten in die zaak is Nabil B. Hij stapte begin 2017 'over' naar justitie en legde tientallen belastende verklaringen af over de groep. Nabil B. wees Ridouan Taghi aan als leider van de organisatie. Taghi was jarenlang de meestgezochte crimineel van Nederland, maar kon halverwege december vorig jaar worden opgepakt in een woning in Dubai. Hij zit inmiddels vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Ook broer kroongetuige vermoord
Het OM maakte begin 2018 bekend dat Nabil - die zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij een liquidatie - een deal had gesloten met justitie in ruil voor strafvermindering en bescherming. Amper een week nadat justitie het nieuws bekendmaakte, werd zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten in zijn bedrijf op de NDSM-werf in Noord.

De man die Reduan doodschoot, werd in december in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel. Alom wordt aangenomen dat Reduan en Wiersum zijn vermoord vanwege hun link met de kroongetuige, maar hard bewijs is daar nog niet voor gevonden.

Toch lijkt dat bewijs in de zaak rondom de moordaanslag op Wiersum er wel aan te komen. Er zit namelijk nog een verdachte vast op verdenking van betrokkenheid: de 26-jarige Anouar Taghi, een neef van Ridouan Taghi. Hij verschijnt op een later moment voor de rechter.

Inleidende zitting
De rechtszaak vanmiddag in de extra beveiligde rechtbank 'De Bunker' is een zogenoemde pro-formazitting. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden en er bijvoorbeeld ook nog geen strafeis zal komen. Het OM zal de rechtbank zeer waarschijnlijk vragen om verdachte Giërmo B. drie maanden langer vast te houden. Het onderzoek naar de moord is namelijk nog niet afgerond.