AMSTERDAM - Op donderdag 4 maart 2021 werd op de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost de 56-jarige Martin van de Pol neergeschoten. De politie toont nu beelden van de verdachte.


Camerabeelden
De politie maakt camerabeelden openbaar van de man die Martin van de Pol heeft doodgeschoten. Op donderdag 4 maart wachtte deze schutter het slachtoffer op op de Alexander Dumaslaan, waar hij rond 14.10 uur van dichtbij meerdere keren op Van de Pol schoot. Het slachtoffer had net daarvoor zijn dochter van school gehaald. Het 7-jarige meisje was erbij toen haar vader onder vuur werd genomen. Van de Pol overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De recherche heeft al veel getuigen en mensen uit de directe omgeving van het slachtoffer gesproken, maar komt nog graag in contact met mensen die mogelijk de schutter hebben gezien of andere informatie hebben omtrent de moord en/of het motief.

Vermoedelijk opgewacht
Uit onderzoek komt naar voren dat de schutter vermoedelijk al ongeveer vijf minuten op de plek heeft rondgehangen, waar hij uiteindelijk het slachtoffer neerschoot. Deze man heeft vermoedelijk Van de Pol opgewacht, terwijl die zijn dochtertje uit school haalde. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer en zijn dochter langs de dader zijn gelopen, die vervolgens achter hen aanliep en toesloeg.

Signalement
De schutter is naar schatting 20 tot 25 jaar oud, heeft een getinte huidskleur en is 1.80 à 1.90 meter lang. Toen hij schoot, had hij het wapen in zijn linkerhand; mogelijk zegt dit iemand iets. De schutter droeg donkerkleurige kleding, waaronder een parkajas die mogelijk van het merk Krakatau is. Verder leek hij sportschoenen aan te hebben, droeg hij een broek met smalle pijpen en had hij een lichtkleurig mondmasker op.

Dag eerder rondgehangen
Een dag voor het schietincident, op woensdag 3 maart, heeft zeer waarschijnlijk dezelfde nog onbekende man ook in de buurt rondgehangen. Dat was vermoedelijk tussen circa 13.55 en 14.10 uur. Van de Pol haalde die 3e maart niet zelf zijn kind uit school en is dus niet op de waarschijnlijk verwachte tijd langs de latere plaats delict gelopen. De recherche wil graag iedereen spreken die de verdachte heeft gezien die middag of de dagen ervoor in de omgeving van de Alexander Dumaslaan of mogelijk zelfs over bewakings- of dashcambeelden beschikken waar hij op zou kunnen staan.

Vluchtroute schutter
De politie denkt dat de schutter vlak voor de liquidatie is aan komen lopen vanaf de Andersensingel. Via het bruggetje daar zou hij de Agatha Christiesingel op zijn gelopen, om vervolgens rechtsom op de Alexander Dumaslaan te komen. Na het schieten is hij vermoedelijk terug de Agatha Christiesingel gerend. Bij het bruggetje kan hij linksaf de Andersensingel op zijn gerend, of rechtsaf richting de Boeninlaan. Het is onbekend of de man in de omgeving een voertuig had klaarstaan of dat hij te voet verder vluchtte.

Vragen
Martin van de Pol had een rijk crimineel verleden. Vermoedelijk had hij vijanden en was hij meermaals bij conflicten betrokken. Het is nog onduidelijk wat precies het motief of de aanleiding is geweest voor deze moord. Heeft u daar informatie over, neem dan alstublieft contact op de met de politie. Weet of vermoedt u wie de man op de camerabeelden is of waar hij zich mogelijk bevindt? Ook wil de politie graag iedereen spreken die de verdachte heeft gezien, die bewuste woensdagmiddag in de omgeving van de Alexander Dumaslaan. Ook als u in de dagen daarvoor iemand heeft gezien die aan het signalement voldoet, hoort de politie dat heel graag van u. Heeft u informatie in deze zaak, en heeft u dit nog niet aan de politie gemeld? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. Informatie delen kan ook in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen: 088 - 6617734.

Video