AMSTERDAM - De rechtbank heeft Bart B. veroordeeld tot 18 jaar cel. B. wordt verantwoordelijk gehouden voor het doden van Miranda Zitman in 2018. Na haar te hebben gedood zaagde B. haar lichaam in stukken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twintig jaar cel tegen B., die zelf altijd heeft ontkend zijn partner te hebben gedood. Volgens hem is Zitman om het leven gekomen door een val van de trap.

Onderzoek wees echter uit dat dit de doodsoorzaak niet heeft kunnen zijn. De rechtbank achtte moord echter niet bewezen en veroordeelde B. vrijdag voor doodslag, zo meldt RTL Nieuws.

B. heeft wel toegegeven dat hij het lichaam van Zitman in stukken heeft gezaagd, omdat hij haar 'wilde begraven op plekken waar zij het gelukkigst was.' Haar romp werd in een koffer aangetroffen in het water van de Zuider IJdijk in Amsterdam. Haar hoofd en armen begroef hij in de tuin. Haar benen zijn nog altijd zoek.

Berichten naar familie
Maandenlang hield B. vol dat ze nog leefde. Ook stuurde hij uit haar naam berichten naar familie en klanten van haar kapperszaak in de Jordaan, om te doen voorkomen dat ze was vertrokken naar het buitenland. Naar eigen zeggen 'om het leed te verzachten'.

Ook werd er in totaal 116.000 euro van haar rekening overgeboekt naar rekeningen waarover B. kon beschikken. Tegenover de rechtbank zei hij dat Zitman dat zelf had gedaan, maar het OM verdenkt B. hiervan.