AMSTERDAM - Aan het dodelijke verkeersongeluk op de A10 Noord van afgelopen zondag ging definitief een verkeersruzie vooraf. Een 52-jarige automobilist uit Krommenie raakte op hoge snelheid een motor met twee opzittenden, die allebei om het leven kwamen. De bestuurder wordt verdacht van doodslag en blijft nog zeker veertien dagen langer vastzitten.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit onderzoek van de politie en verklaringen van getuigen en de bestuurder dat er voorafgaand aan het dodelijke ongeluk een verkeersruzie was. De motorrijder zou de auto van de verdachte Krommeniër hebben afgesneden op de A10 bij het Coenplein. De bestuurder schrok van de actie, moest remmen en raakte daarbij de vangrail.

Trappende bewegingen
De verdachte besloot daarop om achter de motorrijder aan te gaan. Volgens getuigen zou hij bij een snelheid van 100 tot 130 km/u meerdere keren naar rechts hebben gestuurd, in de richting van de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen hebben gemaakt.

Bij de laatste keer insturen raakte de automobilist de motor, die omviel. De 44-jarige motorrijder uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam, die achterop de motor zat, kwamen daarbij om het leven.

SP-lid
Het slachtoffer uit Wormerveer was lid van SP. "Ronald kennen wij als een doorgewinterde socialist die scherp was in zijn analyses en jarenlang voor onze afdeling klaarstond om te helpen", zo schrijft de SP Zaanstreek op hun website.

De rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank besloot vanmiddag om de automobilist nog veertien dagen langer vast te houden. Het OM verdenkt hem van doodslag.