AMSTERDAM - Een 58-jarige streetdance dansleraar is in hoger beroep veroordeeld tot 45 maanden gevangenisstraf voor ontucht met 2 meisjes van destijds tussen de 12 en 16 jaar oud. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Ook legde het hof de man een verbod op om minderjarigen dansles te geven voor de duur van 5 jaar. Dat verbod gaat in nadat de verdachte vrijkomt uit de gevangenis.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 32 maanden gevangenisstraf en een vergelijkbaar beroepsverbod. Daartegen kwam de verdachte in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep 32 maanden gevangenisstraf en een beroepsverbod.

Ontucht met minderjarigen

De verdachte heeft zijn positie als dansleraar misbruikt om het vertrouwen te winnen van leerlingen tussen de 12 en 16 jaar. Zij keken tegen hem op, hij zorgde dat zij verliefd op hem werden en ging een seksuele relatie met ze aan die geruime tijd duurde. Daarbij ontmaagde hij zijn slachtoffers en had hij vele malen onveilige seks met hen. De verdachte zadelde zijn slachtoffers op met een groot geheim. Zij mochten niemand iets vertellen over de relatie, waardoor zij verstrikt raakten in een web van leugens. Het handelen van de verdachte heeft de ontwikkeling van zijn slachtoffers ernstige schade toegebracht. Zij worstelen ook nu nog met de gevolgen, vele jaren nadat de strafbare feiten zijn gepleegd.

Beroepsverbod en hogere gevangenisstraf

Naar het oordeel van het hof doet de door de rechtbank opgelegde straf geen recht aan de ernst van het misbruik en de gevolgen daarvan. Om recidive te voorkomen legt het hof de verdachte een langdurig verbod op om minderjarigen dansles te geven.

Vorderingen benadeelde partijen

Het hof heeft de vorderingen toegewezen van de 2 slachtoffers die een vordering als benadeelde hebben ingediend.

Publicatie van de volledige uitspraak volgt zo spoedig mogelijk.