AMSTERDAM - Ondernemer Shadi Alhakimi is de grote winnaar geworden van de IGNITE Award 2022. Met zijn app 'Taaly' won hij maandagmiddag 31 januari tijdens de finale de juryprijs, goed voor een investeringsbedrag van 100.000 euro. Taaly is een onderneming die met behulp van een app nieuwe Nederlanders met een klein eigen netwerk verbindt aan taalmaatjes die hen kunnen helpen met het oefenen van de Nederlandse taal.

De ondernemer kon na afloop amper bevatten dat hij echt één van de winnaars is. "Dit is echt onbeschrijfelijk. Ik ben enorm trots op de erkenning die ik vanuit de jury heb gekregen."

De jaarlijkse prijs is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds om startende sociaal ondernemers een vliegende start te geven. Allemaal bevlogen ondernemers die op hun eigen manier de wereld socialer willen maken.De jury reikte bij de Prodentfabriek in het centrum van Amersfoort drie prijzen uit bestaande uit een investeringsbedrag van €100.000, €50.000 en €30.000 dat de ondernemers op weg helpt hun plannen uit te voeren. De hoogte van de geldprijs is afhankelijk van de grote van hun onderneming. Naast Taaly vielen nog twee ondernemingen in de prijzen. Toespijs uit Zoetermeer ontving 30.000 euro en Apparel Design uit Giessen ging met 50.000 euro naar huis.

Juryrapport


Taaly pakt een groot en relevant maatschappelijk probleem aan, aldus de jury. "Shadi heeft ervaren hoe lastig het is om de Nederlandse taal te leren. Met veel kennis omtrent het leerproces van een nieuwe taal aanleren en een bak energie heeft Shadi de eerste successen behaald met Taaly. Shadi heeft een team om zich heen weten te verzamelen dat in staat is om de eerste groei van Taaly te realiseren. Belangrijk element is ook de grote uitdaging waar Nederland voor staat om nieuwkomers te helpen met taal omdat taal belangrijk is om mee te kunnen doen in de samenleving."

Publieksprijs


Met ruim 2.000 voorkeursstemmen won Stamps uit Utrecht dit jaar de Publieksprijs van de IGNITE Award. Een sociale onderneming die middels een app mensen die in een emotioneel moeilijke situatie zitten helpt om op een laagdrempelige manier te communiceren met dierbaren en kennissen. De winnaar ging met een investeringsbedrag van 10.000 euro naar huis.

Iris Immink van IGNITE: "Deze winnaars ontvangen met de Award ook een mooie investering om hun plannen uit te voeren, maar we hebben alle sociaal ondernemers met de workshops en trainingen op weg geholpen om meer impact te maken. Uiteindelijk gaat het ons daar om; startende sociaal ondernemers helpen meer impact te maken."