AMSTERDAM - De twee Amsterdamse verdachten van de moord op de Iraanse elektricien Ali Motamed in Almere zijn veroordeeld tot celstraffen van 25 en 20 jaar. In het geval van de hoofdverdachte is de straf zwaarder dan geëist. Het Openbaar Ministerie had tegen de 36-jarige man 22 jaar geëist.

De twee Amsterdammers schoten de 56-jarige Motamed in december 2015 voor zijn huis in zijn hoofd. De moord op de geboren Iraniër bleef lang een raadsel, omdat er geen enkele link tussen de Eneco-monteur en het criminele milieu was te vinden.

Pas vorig jaar bleek dat hij in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld. Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Koelbloedig
De rechtbank sprak van "een volstrekt gewetenloze moord", gepleegd door mannen "die koelbloedig en berekenend een medemens elimineerden en geen enkele boodschap hadden aan het waarom." Ook had de rechtbank geen goed woord over voor de ontkennende en overwegend stilzwijgende houding van de mannen tijdens hun rechtszaak. Het medeleven dat Anouar A. tijdens het proces betuigde aan de nabestaanden, betitelde de rechtbank als 'inhoudsloos'.

De twee kenden hun slachtoffer niet en werkten volgens justitie in opdracht. Tegen de mogelijke opdrachtgever, de Amsterdamse crimineel 'Noffel', loopt een aparte rechtszaak die volgende maand van start gaat.

Motief
Over een motief voor de moord op de Iraniër is niets duidelijk geworden. Volgens de AIVD zat de Iraanse geheime dienst er vermoedelijk achter, maar daarvoor heeft het OM geen bewijs gevonden.

De celstraf van de jongste verdachte, die 29 is, is met 20 jaar gelijk aan de eis van het OM. De 36-jarige verdachte kreeg 25 jaar gevangenis omdat hij al eens eerder voor doodslag was veroordeeld.