‘Zakkenrollers zijn vaak actief bij evenementen als het gezellig is en druk in de stad. Mensen staan dicht op elkaar’, zegt commissaris Chris Koers. ‘Dé ideale situatie voor zakkenrollers om ongemerkt hun slag te slaan en er vervolgens ongezien vandoor te gaan. Zakkenrollerij heeft tijdens de Euro Pride een hoge prioriteit bij de politie. Daarom zetten wij samen met onze partners alles op alles om de strijd met zakkenrollers aan te gaan.’
In samenwerking met de gemeente Amsterdam is een social media campagne gestart om bezoekers aan de EuroPride alert te maken op te maken op zakkenrollerij, wat ze kunnen doen om dat te voorkomen en hoe te handelen als ze onverhoopt toch gerold zijn.

Huisbezoek

Bij de 20 huisbezoeken van afgelopen week zijn op drie adressen personen aangetroffen die zich in het verleden schuldig hadden gemaakt aan zakkenrollen en winkeldiefstal. Zij kregen een waarschuwend signaal. Medewerkers van Handhaving Wonen van de gemeente Amsterdam assisteerde bij de bezoeken en controleerde of er mogelijk sprake is van woonfraude en of de aanwezige bewoners wel stonden ingeschreven op het betreffende adres. Op twee adressen is vastgesteld dat deze woningen aan de woningvoorraad waren onttrokken. Een nader onderzoek volgt nog.

Voorkom diefstal!

Met een aantal simpele maatregelen kan je de kans van diefstal van je telefoon verkleinen. Stop je telefoon bv. niet los in de achterzak of leg deze niet op een tafeltje op een terras, dat doe je met een biljet van 500 euro ook niet! Een telefoon is zelfs meer waard en geeft een hoop ellende als iemand deze steelt. Houd tas en rugzak voor je, waardoor je er meer controle over hebt.

Imei en inlog paraat?

Weet jij je Imei-nummer en heb je je inloggegevens van je telefoon paraat? Die zijn handig als je onverhoopt toch je telefoon bent kwijtgeraakt. Het Imei-nummer is in feite het nummer van je toestel en is uniek. Je kunt het eenvoudig opzoeken door in je telefoon *#06# in te toetsen. Bewaar dit nummer en de inloggegevens van jouw toestel ergens anders dan in je telefoon. De politie kan dan mogelijk het gestolen toestel snel achterhalen als je een ‘track & trace’ app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Er zit een tijdens de EuroPride speciaal een team klaar om telefoons op te sporen, maar dat heeft dan wel deze gegevens nodig om dat succesvol af te kunnen ronden.

Telefoon gerold? Meld het direct!

Ben je net gerold van je telefoon? Meld dit dan met je inloggegevens* zo snel mogelijk via 112 of direct bij een agent op straat. Het speciale team kan dan direct aan de slag om je telefoon en daarmee de dader(s) te traceren. Maak daarna een afspraak via 0900-8844 om aangifte te doen.

*De politie maakt alleen gebruik van de inloggegevens om het toestel te traceren, daarna worden ze gewist, want de politie heeft verder geen belang bij het gebruik hiervan.