AMSTERDAM - Bij een voordeur van een woning aan de Zeeburgerdijk is in de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 april 2024 een explosief tot ontploffing gebracht. Nadat de brandweer een kleine brand bluste, startte de politie een onderzoek.


Rond 00.45 uur werden buurtbewoners opgeschrikt door een harde knal. Als gevolg van de explosie brak een kleine brand in de woning uit die snel onder controle was. Omdat de bewoners niet thuis waren op het moment van de explosie raakte niemand gewond. De politie zette uit voorzorg de omgeving rond de woning ruim af. Experts van de Forensische Opsporing verrichtten sporenonderzoek bij het pand. Een uitgebreide zoekslag in de omgeving leverde helaas nog geen aanhouding(en) op.

Op zaterdag 17 februari en op zondag 17 maart vonden ook explosies plaats voor hetzelfde pand. Het rechercheteam doet onderzoek en kijkt daarbij naar een mogelijk verband tussen de verschillende incidenten. Daarbij roept de recherche mensen op die iets weten of gezien hebben dat kan helpen in het onderzoek zich te melden. Dus deel uw informatie met de politie en maak de buurt veiliger. Dit kan via de onderstaande mogelijkheden en ook anoniem.

Explosies

Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarzetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbare vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt

Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht u het eng of spannend vinden om te melden, dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling die getraind is in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

PvBnummer: PL1300-2024100321