AMSTERDAM - De Oude Haagseweg, nabij de rijksweg A4, stond woensdag 1 september 2022 in het teken van een grote taxicontrole. Tijdens de controle -die zich richtte op de vervoersbewegingen tussen Amsterdam en Schiphol - werden in totaal 130 taxi’s gecontroleerd. Dat leidde tot vijf aanhoudingen en 72 processen-verbaal voor diverse strafbare feiten.


De politie sloeg van 14.00 tot 23.00 de handen ineen met handhavers van de gemeente, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en daarnaast ook de KMAR, RDW, UWV en GGD. De actie vond plaats om malafide taxichauffeurs in beeld te krijgen. De taxichauffeurs en/of taxibedrijven werden integraal onderzocht en zo nodig aangepakt. Daarnaast werd de technische staat van de taxivoertuigen gecontroleerd. Iedere chauffeur werd gecontroleerd op rijden onder invloed door middel van een alcohol- en drugstest. De UWV was aanwezig om te controleren op uitkeringsfraude.

Aanhoudingen
De processen-verbaal waren voor zaken als rijden zonder geldige chauffeurskaart of met een geschorste chauffeurskaart. Andere chauffeurs hielden geen ritadministratie bij of bleken niet ingelogd met hun chauffeurskaart. Daarnaast leidde de controle tot vijf aanhoudingen: vier chauffeurs voor het rijden onder invloed van drugs en één bestuurder voor illegaal taxivervoer (snorder).

Technische gebreken
Het RDW was aanwezig en controleerde taxivoertuigen op hun technische staat. Daarbij stuitten de controleurs op o.a. acht gladde en twee versleten banden en bleken meerdere voertuigen technische gebreken te hebben, zoals defecte verlichting. Zeven chauffeurs liepen tegen de lamp, omdat ze een uitkering bleken te hebben en hun taxiwerkzaamheden niet hadden opgegeven. Verder zijn er nog diverse bekeuringen geschreven voor verschillende verkeersovertredingen.

De verwachting is dat de komende tijd vaker controles op taxichauffeurs zullen volgen. De overheid wil daarmee een duidelijk en krachtig signaal afgeven: in Amsterdam is geen plaats voor malafide taxichauffeurs.