AMSTERDAM - Bij integrale controles bij diverse bedrijven, woningen en voertuigen in het centrum van Amsterdam zijn eind mei vijf personen aangehouden. Drie van hen worden verdacht van bezit van en handel in verdovende middelen, de andere twee aanhoudingen hebben betrekking op vreemdelingenwetgeving. In een woning aan de Plantage Muidergracht namen agenten 32,1 kilogram methamfetamine (crystal meth) en een vuurwapen met toebehoren in beslag. De aangetroffen hoeveelheid methamfetamine heeft een straatwaarde van zo’n 2,5 miljoen euro.


In een woning aan de Plantage Muidergracht namen agenten voor de derde keer in anderhalf jaar criminele activiteiten waar. Deze keer werd een 36-jarige Britse verdachte met een vuurwapen, twee sporttassen met 32,1 kilogram methamfetamine (crystal meth), 271 kilo verpakkingen met daarop ‘verfpoeder’, versnijdingsmiddelen en een sealapparaat aangetroffen. De politie onderzoekt óf en hoeveel van de aangetroffen 271 kilo verdovende middelen zijn. De voorlopige hechtenis van de verdachte is door de raadkamer van de rechtbank met 90 dagen verlengd. De woning zal waarschijnlijk worden gesloten.

De twee andere verdachten van bezit en handel in verdovende middelen zijn na verhoor vrijgelaten. Zij hebben geen relatie met de Britse verdachte of de woning aan de Plantage Muidergracht.

Raceauto
Boven een bedrijf aan de Draaierweg werd op een verdieping een woning aangetroffen waar een vreemdeling zich verstopte op het toilet. Bij een controle van een garage bedrijf aan de Plotterstraat werden vele milieuovertredingen geconstateerd. Daarnaast zijn een omgekatte motorfiets en raceauto met een waarde van 180.000 euro van de eigenaar van het bedrijf in beslag genomen. Op een stashlocatie aan de Warmoesstraat werd bij een voormalig medewerker van een coffeeshop ruim 350 gram hennep aangetroffen. En bij controle van tien winkels in het centrum van Amsterdam bleek bij drie winkels illegale bewoning.

Bestuurlijk traject
De actie was een samenwerkingsverband van de politie Amsterdam met de Omgevingsdienst, Gemeente Amsterdam, UWV en Liander. Naast het strafrechtelijke traject, zoals het horen van de verdachte, maakt de politie naar aanleiding van de bevindingen ook drie bestuurlijke rapportages op. De gemeente zal zich beraden over aanvullende bestuurlijke maatregelen.