Amsterdam - De recherche in Amsterdam-West heeft afgelopen maanden twee uitgebreide onderzoeken gedraaid naar oplichting van ouderen in de vorm van babbeltrucs. Op slinkse wijze werden bankpassen weggenomen en pincodes achterhaald, waarna er geld van rekeningen kon worden opgenomen. Zeven verdachten zijn aangehouden en zij worden in totaal verdacht van betrokkenheid bij ruim 65 zaken.

Het onderzoek startte in november 2017 na een toename van het aantal aangiftes van babbeltrucs. Het viel de rechercheurs al snel op dat de daders steeds volgens eenzelfde methode te werk gingen. De slachtoffers, vaak oudere kwetsbare mensen, werden telefonisch benaderd met de aankondiging dat er die dag een postpakket bij hen zou worden bezorgd. In dit gesprek werd gezegd wanneer het pakketje ongeveer bezorgd zou worden en dat bij het afleveren een klein bedrag moest worden betaald. Deze betaling kon alleen worden gepind bij de bezorger. Op het aangekondigde tijdstip kwam de zogenaamde bezorger bij een slachtoffer aan de deur met een pakketje. Hierop moest de bewoner de bankpas aan de bezorger geven. Deze hield de bankpas tegen zijn telefoon, waarna de bewoner zijn pincode moest intoetsen op het toestel. De bezorger wisselde op dat moment de bankpas snel om voor een ander exemplaar van dezelfde bank. De bankpas die aan de bewoner werd teruggegeven betrof vaak een pas die bij een eerdere babbeltruc in het bezit van de bezorger was gekomen. Op deze wijze lukte het de bezorger om in het bezit van zowel de bankpas van de bewoner als de pincode te komen. Vervolgens werd er geld opgenomen. In totaal zijn de slachtoffers van vele duizenden euro’s bestolen.

 

Verdachten in beeld
Vrij snel na de start van het onderzoek kwam de recherche twee verdachten op het spoor. Zij werden op heterdaad aangehouden na het plegen van twee babbeltrucs in Utrecht. Na deze aanhoudingen volgden meer aangiftes van babbeltrucs die op dezelfde manier waren gepleegd, waardoor duidelijk werd dat de rechercheurs nog niet alle verdachten in beeld hadden na de twee aanhoudingen. Het onderzoek werd daarom voortgezet. Met succes, want er werden nog vijf verdachten aangehouden. Eén van die aanhoudingen vond plaats op 2 mei na een melding van een beoogd slachtoffer in Slotermeer die de situatie niet vertrouwde. De buurt werd direct door politiemensen uitgekamd en vlakbij de woning werd een verdachte aangehouden met onder meer bankpassen in zijn bezit die bij eerdere soortgelijke babbeltrucs waren buitgemaakt. De politie is de adequate bewoner zeer dankbaar voor het feit dat er direct met de politie gebeld is. De verdachten zijn allemaal Amsterdammers in de leeftijd van 14 tot 40 jaar.

Een 20-jarige man is inmiddels veroordeeld voor 365 dagen jeugddetentie waarvan 171 dagen voorwaardelijk. Daarnaast heeft hij een werkstraf van 200 uur en een schadevergoeding opgelegd gekregen van 600 euro. De rechtbank heeft hem opgelegd dat hij een wederrechtelijk verkregen voordeel van 4234,69 euro moet terugbetalen.

Een 19 jarige man is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van 1500 euro betalen. De man is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Een 14-jarige verdachte is op 2 oktober veroordeeld tot 240 dagen jeugddetentie, 46 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en 750 euro immateriële schadevergoeding.

Van twee verdachten van 17 en 40 jaar is hun voorlopige hechtenis geschorst en zij mogen hun proces in vrijheid afwachten.

De zaak tegen twee mannen van 19 en 20 jaar oud is geseponeerd wegen gebrek aan bewijs.