AMSTERDAM - Op donderdag 15 oktober wordt de 83-jarige bewoonster van een woning aan de Niersstraat in Amsterdam Zuid het slachtoffer van een babbeltruc. Rond 17.00 uur belt een onbekende vrouw bij het slachtoffer aan en zegt dat ze van een energiemaatschappij is en de verwarming komt controleren. Het slachtoffer geeft haar toegang tot haar woning, waarna de vrouw in alle kamers rond kijkt. Als vervolgens een buurman binnen komt, haast de vrouw zich naar buiten. Dan blijkt dat de portemonnee van de oudere dame is gestolen.


De buurman loopt de vrouw achterna richting de Dintelstraat. Daar stapt de vrouw in een zwarte Citroen, bij een man. De buurman probeert de auto nog tegen te houden, maar wordt daarbij zelf bijna aangereden. Vervolgens slaan de man en vrouw in de auto op de vlucht. Enige tijd later worden de twee verdachten in Friesland aangehouden, na herkenning van het kenteken.

Getuigen en beeldmateriaal
De politie komt in het kader van het onderzoek graag in contact met getuigen. Heeft u de bewuste avond iets opvallends gezien in de Niersstraat of Dintelstraat? Laat het ons weten. Ook ontvangen we graag beeldmateriaal, bijvoorbeeld dashcambeelden van geparkeerde auto’s in de Dintelstraat en de Niersstraat, van donderdag 15 oktober tussen 16.30 uur en 18.00 uur.

Heeft u informatie die ons kan helpen bij het onderzoek, dan kunt u contact met ons opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Beeldmateriaal kan rechtstreeks geüpload worden in onderstaand tipformulier.

Babbeltrucs
Bij diefstal met een babbeltruc bellen onbekenden bij u aan en gebruiken een mooie smoes om naar binnen te komen. Vervolgens stelen ze uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Wat kunt u het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

  • Wees alert bij vreemden aan de deur. Doe de deur niet open. Heeft u een raampje dat open kan, voer dan het gesprek via dit raampje. Heeft u geen raampje, gebruik dan een deurketting of kierstandhouder.
  • U kunt het verhaal even aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Controleer desnoods bij het bedrijf of de instantie of het verhaal klopt.
  • Geef nooit uw pincode af en pin niet zo maar aan de deur.
  • Mocht u slachtoffer zijn geworden, laat uw rekening direct blokkeren en doe aangifte.