Amsterdam - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag 29 februari twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een explosie aan Geldershoofd in Amsterdam Zuidoost. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De recherche gaat verder met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Rond 2.10 uur komen bij de politie meerdere meldingen binnen van een harde knal op de vijfde etage van de flat aan Geldershoofd. Uiteindelijk bleek sprake van een tot ontploffing gebracht explosief bij een van de woningen op de galerij. Hierbij is schade ontstaan aan een aantal ramen en ontstonden brandplekken op de grond en deurpost. Niemand raakte gewond.

Signalement
Volgens getuigen zou na de explosie in elk geval een man in een grijs trainingspak met een hoodie op zijn weggerend in de richting van de bushalte. Op basis van nader onderzoek en signalement konden agenten kort daarop twee verdachten in de omgeving aanhouden: een 42-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 24-jarige Amsterdammer. Beide mannen zitten vast voor verhoor.

Beeldmateriaal
Ondanks de aanhoudingen kan de recherche de hulp van getuigen nog steeds goed gebruiken. Heeft u iets gezien voor, tijdens of na de explosie? Of heeft u bijvoorbeeld beeldmateriaal afkomstig van beveiligingcamera’s, videodeurbellen of dashcam’s? Dan komt de recherche graag met u in contact. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Eventuele beelden kunt u uploaden via onderstaand tipformulier.

Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.