AMSTERDAM - In de afgelopen weken werd bij verschillende bejaarde personen woonachtig in Amsterdam-West eerst op dezelfde manier eerst hun bankpas gestolen, vervolgens met die bankpas zonder hun toestemming geld opgenomen of een poging hiertoe gedaan. Door middel van een babbeltruc waarbij iemand zich voordeed als agent, wist een nog onbekende man de bankpassen soms te bemachtigen. De politie heeft al twee aangiftes binnen en weet van in ieder geval acht andere pogingen. Daarom waarschuwt de politie andere Amsterdammers op leeftijd voor deze criminele praktijken en roept mogelijke andere slachtoffers op zich vooral niet te schamen en zich wél te melden.


In de bij de politie bekende zaken komt de modus operandi grotendeels overeen. Een man die zich voorstelt als ‘politieagent Hendriks van bureau Marnixstraat’ neemt telefonisch contact op met het slachtoffer. Hij geeft aan op dat moment een verdachte te horen die de bankrekening van het slachtoffer zou hebben leeggehaald. Daarom moet het slachtoffer zijn/haar bankpas meegegeven aan een collega van de man. Deze ‘collega’ verschijnt niet lang daarna bij het slachtoffer aan de deur en neemt de bankpas mee. Later blijkt dat er grote geldbedragen zijn opgenomen met de meegenomen bankpas.

Signalement verdachte
De recherche doet onderzoek naar de verschillende zaken en vermoedt dat dezelfde persoon of personen verantwoordelijk zijn. Het signalement van de man die de bankpassen bij de slachtoffers op kwam halen, blijkt in ieder geval hetzelfde. Het staat nog niet vast dat deze persoon ook de belletjes pleegde en/of geld opnam met de bankpassen. Zijn signalement:

- Man;
- Licht getinte huidskleur;
- 20 à 25 jaar oud;
- 1.65 à 1.70 meter lang;
- Normaal postuur;
- Sprak accentloos Nederlands;
- Droeg een lichtblauw mondkapje.

Informatie delen
Uiteraard ontvangt de recherche graag informatie over de verdachte, mogelijke andere betrokkenen en de zaken in het algemeen. Denkt u het onderzoeksteam verder te kunnen helpen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.
Mogelijk meer slachtoffers

De politie vermoedt dat de verantwoordelijke(n) mogelijk meer slachtoffers maakte(n), maar dat de slachtoffers zich door een gevoel van schaamte niet durven te melden of bang zijn opnieuw met nep-agenten te maken te krijgen. Denkt u slachtoffer te zijn geworden? Of dat dit ook bij u geprobeerd is? Neem dan zelf contact op met de politie via 0900-8844.

Pas op!
Ook wil de politie mensen waarschuwen voor deze specifieke babbeltruc en ze alert maken op de werkwijze. Agenten zullen u niet op hierboven beschreven wijze benaderen. Daarnaast zal de politie u nooit vragen uw bankpas af te staan. Staat er iemand voor de deur die zegt politieagent te zijn? Dan kunt u natuurlijk altijd naar een legitimatiebewijs vragen. Mocht u de situatie niet vertrouwen, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.