AMSTERDAM- In een pand aan de Haarlemmerweg is woensdagmiddag 14 juni een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld. De politie is de kwekerij op het spoor gekomen naar aanleiding van meerdere meldingen over een vreemde lucht.


De politieagenten arriveren rond 15.00 uur bij het pand en lopen een steeg in. Tijdens deze wandeling ruiken de agenten een voor hen zeer bekende lucht en deze wordt alsmaar sterker als zij doorlopen. De politie besluit het pand binnen te gaan. Hier komen de agenten in contact met een man en geven hem aan dat zij graag een rondje willen maken door het gebouw in verband met een vermeende henneplucht. De man wijst vervolgens de agenten de weg door het pand.

Deuren
Eenmaal aangekomen in de kelder zien de agenten meerdere deuren die op slot zitten. De man opent meerdere deuren maar in geen enkele ruimte wordt iets aangetroffen dat wijst op de aanwezigheid van hennep. Er zijn alleen twee deuren waar de man geen sleutel van heeft. Na toestemming van de pandbeheerder is één van deuren geforceerd, maar ook hier wordt in eerste instantie niets verdachts aangetroffen. Totdat de agenten een dartbord zien hangen.

Dartbord
Het dartbord blijkt los te zitten en na wat gewrik, wordt een doorgang naar een andere ruimte zichtbaar. In deze ruimte is het wel raak. Hier hangen namelijk enorm veel hennepplanten te drogen. Maar ook staat op de grond een grote hoeveelheid aan plantenbakken waar vermoedelijk hennepplanten in gekweekt worden. In dezelfde ruimte is ook een keuken gevestigd. In de keuken liggen meerdere zakken met henneptoppen- en resten.

Ruimte twee
Maar hier blijft het niet bij. Aan de keuken grenzen namelijk nog twee ruimtes die vermoedelijk gebruikt worden voor het verwerken van de geoogste hennep én het kweken van hennep. In één van deze ruimte staan wederom veel plantenpotten, maar ook zeer veel stekbakjes. De tweede ruimte functioneert als kweekruimte waar een groot aantal hennepplanten staat. De planten hebben al een hoogte van 80 centimeter bereikt.

Totale vangst
In totaal zijn in het gebouw ruim 300 hennepplanten aangetroffen en enkele grote sealbags met geoogste henneptoppen. Ook is professioneel apparatuur gevonden dat vaak wordt gebruikt bij het kweken van hennep. De apparatuur en alle hennep(toppen) zijn in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Verdachte
Een 45-jarige man (dit is niet de man die de agenten bij binnenkomst troffen) uit Beets is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het kweken van hennep. De man is inmiddels op vrije voeten gesteld maar blijft nog wel verdachte in deze zaak. Het onderzoek naar de hennepkwekerij loopt nog steeds en het onderzoeksteam sluit hierbij meerdere aanhoudingen niet uit.

Vermoeden hennepkwekerij
Denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld dit dan! U kunt bellen met de politie via 0900 - 8844 of meld het bij Meld Misdaad Anoniem via o800-7000. Meer weten over o.a. de gevaren van een kwekerij of waaraan u er één kunt herkennen? Kijk dan hier: https://www.politie.nl/onderwerpen/hennepkwekerij.html