Amsterdam - Morgen kleurt Amsterdam weer oranje tijdens Koningsdag 2019. Van gezinnen en festivalgangers tot jonge ondernemers op de vrijmarkt: de stad trekt tijdens deze feestdag traditiegetrouw vele bezoekers. Om de nacht en dag voor alle feestvierders zo vrolijk en veilig mogelijk te laten verlopen, zet de Amsterdamse politie extra agenten in. Zij letten onder meer op zakkenrollers en mensen die, op welke manier dan ook, overlast veroorzaken. Daarnaast roept de politie Koningsdagvierders op om zelf goed voorbereid naar de hoofdstad te komen.Aanpak zakkenrollerij

Om zakkenrollers een halt toe te roepen, is tijdens Koningsnacht en Koningsdag het zogenaamde zakkenrollersteam weer actief. Onder andere door hun inzet is het aantal mensen dat slachtoffer werd van zakkenrollerij de afgelopen jaren flink gedaald. Tijdens vorige Koningsdagen maakte dit team bijvoorbeeld gebruik van speciaal geprepareerde telefoons. Deze Track&Trace-telefoons worden direct uitgepeild bij diefstal, waardoor de steler en heler kunnen worden opgespoord. Ook dit jaar zullen deze telefoons weer worden ingezet. Daarnaast maakt het zakkenrollersteam in 2019 gebruik van lok-horloges. Dure horloges zijn een gewild object voor zakkenrollers en met de inzet van lok-horloges bij agenten in burger hoopt het team zakkenrollers te ontmoedigen of aan te houden.

Wat u zelf kunt doen tegen zakkenrollers

De politie is dus extra alert op zakkenrollers, maar vraagt bezoekers om zelf ook maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij gerold of bestolen worden. Laat waardevolle spullen thuis (denk aan een duur horloge) en berg telefoon en geld goed op. In onderstaande video alle tips op een rijtje:

Wees u bewust van de aanwezigheid van zakkenrollers: laat u niet afleiden en let op je spullen. Benieuwd naar hoe zakkenrollers u bijvoorbeeld proberen af te leiden met de zogenaamde voetbal-truc? Kijk dan hieronder verder:

Het is tevens een slim idee om een volg-app op uw telefoon te installeren. De telefoon is bij diefstal dan makkelijker op te sporen. In het verleden heeft de politie zo meerdere telefoons weer terug kunnen geven aan de eigenaar.

Overlast

Ook is er op Koningsdag aandacht voor excessen. ‘Feestvierders’ die vernielingen plegen, agressief zijn of overmatig overlast veroorzaken, worden aangepakt, zodat Koningsdag voor iedereen een feestje kan blijven. Dit geldt niet alleen op straat. Op het water is er tevens extra toezicht om overlast tegen te gaan.

Nood- en hulpdiensten

Koningsdag is voor de politie, en ook andere nood- en hulpdiensten, een drukke dag. Het is belangrijk dat hulpverleners hun werk goed en veilig kunnen doen. Dus maak ruimte als dat nodig is. Houd calamiteitenroutes en bruggen vrij. En volg aanwijzingen van hulpdiensten op.

Een goede voorbereiding...

Om morgen niet voor onaangename verrassingen komen te staan, roept de politie op om goed voorbereid naar de stad te komen. Hierboven werden al enkele tips gegeven om het zakkenrollers zo moeilijk mogelijk te maken. Houd er daarnaast rekening mee dat de hele stad in het teken staat van Koningsdag en dat dit invloed heeft op bijvoorbeeld het openbaar vervoer. U kunt www.ns.nl/koningsdag en www.gvb.nl/koningsdag raadplegen voor meer informatie. Op de site van gemeente Amsterdam over Koningsdag, www.amsterdam.nl/koningsdag, vindt u informatie over de algemene bereikbaarheid tijdens Koningsdag en de verschillende plattegronden. Daar staan tevens de andere spelregels die gelden in de stad tijdens Koningsdag, zoals het ‘één stuks alcohol’-beleid.

Een vrolijke en veilige Koningsdag gewenst!