AMSTERDAM - Na de winst van het nationale elftal van Marokko stroomden de pleinen, met name in Amsterdam-West, vol met uitbundige feestvierders. Maar wat voor het overgrote deel van de supporters een feestje had moeten zijn, werd vanavond opnieuw al snel na de wedstrijd door een aantal relschoppers en onruststokers verpest. In de stad was er sprake van vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en andere openbare ordeverstoringen. Dit zijn serieuze strafbare feiten, waar de recherche de komende dagen onderzoek naar doet.


Geweld tegen hulpverleners

Het moge duidelijk zijn: geweld tegen hulpverleners en onze bondgenoten - zoals buurtvaders en -moeders, jongerenwerkers en verkeersregelaars - is onacceptabel. We treden hier streng tegen op: tijdens de onrust, maar ook daarna, onder andere door onderzoek te doen naar mogelijke verdachten en de strafbare feiten.

Informatie delen
Heeft u tips, informatie over wellicht bruikbare (dashcam)beelden? Vul dan het onderstaande tipformulier in. Ook video’s en foto’s kunnen hier gedeeld worden ten behoeve van het onderzoek.

Aanhoudingen
De politie heeft vanavond in totaal tien aanhoudingen verricht, waarvan één voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Noodbevel
Voor de onrust op het Mercatorplein is door de Amsterdamse driehoek een noodbevel afgekondigd. Hier moest de Mobiele Eenheid in actie komen om de rust weder te laten keren.