AMSTERDAM - Criminelen maken vaak gebruik van gewone locaties als winkels of woningen om verboden, illegale activiteiten uit te voeren. Dat noemen we ‘ondermijning’. Stadsdeel Noord en Centrum werkt samen met politie en andere overheidsorganisaties om ondermijning terug te dringen.

U kunt helpen door ondermijning te signaleren. Vermoedt u dat er iets niet pluis is in uw buurt? Dan kan er sprake zijn van ondermijning. Signalen van ondermijning zijn bijvoorbeeld winkels waar nooit klanten komen, ondernemers die alleen contant geld aannemen, scooters die af- en aanrijden zonder dat ze eten bezorgen, of wietgeur in woningen of bedrijfsgebouwen.

Kijk voor meer voorbeelden in de folder ‘Ondermijning herkennen en melden’. Deze kunt u downloaden op de pagina: Aanpak van ondermijning.

Week van de ondermijning in stadsdelen Centrum en Noord
In de Week van de Ondermijning, van 20 tot en met 24 november, hebben de stadsdelen Noord en Centrum, de basisteams van de politie en de verschillende partners van de Ondermijningsbrigade samen meerdere acties uitgevoerd.

Money Transfer Organisaties
Bij 3 Money Transfer Organisaties zijn controles uitgevoerd. Money Transfer Organisaties zijn kleine agentschappen die als shop-in-shop (bijvoorbeeld in een sigarenboer) op verzoek van klanten geld overmaken naar het buitenland. Het gaat hier vaak om cash-geld. Dit gebeurt op basis van een vergunning van een Europese Centrale Bank.

Deze branche is kwetsbaar voor ondermijning omdat het makkelijk is om een agentschap te beginnen, een agentschap in een andere onderneming zit en er veel cash geld in omgaat.

Bij de drie gecontroleerde MTO’s is geen ondergronds bankieren met crimineel geld geconstateerd. Wel zijn enkele andere overtredingen geconstateerd, waaronder merkvervalsing, vermogensfraude met elektriciteit, het niet of niet juist registreren van goederen in het Digitaal Opkopersregister en een brandgevaarlijke situatie.

Controle klein vervoer
Drugs, wapens en geld worden iedere dag in bijvoorbeeld tassen vervoerd door de binnenstad. Degene die dat doen, rijden nagenoeg altijd op een fiets, scooter of ander klein vervoer. Om deze problematiek in de kraag te kunnen vatten en de heterdaadkracht in de aanpak van ondermijning te vergroten, voert de politie controles uit door op een laagdrempelige manier contact te maken met bestuurders van deze vervoersmiddelen. Door deze werkwijze heeft de politie al heel wat verboden goederen en middelen van straat gehaald.

Er heeft een achtervolging van een scooter plaatsgevonden. De bestuurder gooide tijdens de achtervolging iets in het water. Hier is later naar gezocht door duikers maar is helaas (nog) niet teruggevonden. Daarnaast is iemand aangehouden die een vuurwapen bij zich droeg en zijn er bij verkeerscontroles in ieder geval twaalf processen verbaal uitgeschreven.

Souvenir- en zoetwarenwinkels
Een aantal souvenir- en zoetwarenwinkels in het centrum is gecontroleerd op arbeidsuitbuiting, vervalste merkartikelen en valse vapes. Er zijn bij vijf souvenirwinkels verschillende overtredingen geconstateerd, zoals brandgevaarlijke situaties, slaapplaatsen waar dat niet is toegestaan en namaak artikelen. Er zijn meerdere boetes opgelegd vanwege het uitstallen van rookwaren, reclame voor rookwaren. Ook werden er een kleine 10.000 illegale vapes aangetroffen die te veel milliliters vloeistof hadden, een te hoog nicotinegehalte en verpakkingen met buitenlandse waarschuwingsteksten erop. Dit tast de volksgezondheid en veiligheid van gebruikers aan.

Opslagruimtes
Opslagruimtes op een bedrijventerrein in Noord zijn gecontroleerd. Door de controle te doen, wordt actief en preventief gewerkt aan het vermijden van criminele gebruik van de opslagruimtes. Door de politie zijn met verschillende huurders gesprekken gevoerd over ondermijning. Er is een man aangetroffen in één van de opslagruimtes die daar bleek te slapen. Onderzocht wordt of hier mogelijk sprake is van arbeidsuitbuiting.

Tot slot
En ook is gecontroleerd op de handel in verdovende middelen in het uitgaansgebied in het Centrum. Bij deze actie zijn twee verdachten aangehouden voor handel in verdovende middelen.

Signalen melden
Als u in uw buurt signalen ziet van ondermijning, bel dan de politie op 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. In noodsituaties belt u 112.