AMSTERDAM - Afgelopen week heeft het politiedistrict Centrum-Noord in het teken gestaan van diverse actiedagen. De insteek van deze actieweek is gericht op alle vormen van criminaliteit en ondermijning. Maar ook het zichtbaar zijn in de wijk en de samenwerkingen tussen de verschillende basisteams, (specialistische) politieafdelingen en externe partners zoals de douane, gemeente en het OM.


En dit heeft enkele mooie resultaten opgeleverd. De week startte op maandag met een flyeractie in buitengebied van Noord. In dit gebied zijn veel agrarische bedrijven gevestigd die over veel loodsen en/of schuren beschikken. Uit landelijke informatie is gebleken dat de criminelen eigenaren van deze bedrijven benaderen en een opslag van hen willen huren. Zij bieden de agrariërs hier veel geld voor en kunnen, gelet op de ligging, en kunnen op deze manier ongestoord hun gang gaan.

Oostelijke Eilanden
Een dag later streek de politie neer op de Oostelijke Eilanden en het doel van deze actiedag was vooral zichtbaar zijn en de aanpak van (illegaal) vuurwerk. Er werd tijdens deze dag geen vuurwerk in beslag genomen of aanhoudingen verricht, maar buurtbewoners waren zeer tevreden over de aanwezigheid van de politie en het feit dat iets aan deze gevaarlijke overlast gedaan wordt.

Hennep
Op dinsdag hadden de agenten wel beet. Nabij het Centraal Station werd een man gecontroleerd die twee kilogram hennep bij zich had. Bij de daarop volgende doorzoeking in de woning werd nog bijna twee kilo aan hennep, hennepzaden en enkele duizenden euro’s aan contact geld gevonden. De man werd aangehouden en mocht mee naar het politiebureau voor verhoor.

Boxcontrole
Donderdagochtend stond in het teken van een zogenaamde boxcontrole. Bewoners van de wijk Nieuwendam ervaren zeer veel overlast en voelen zich regelmatig onveilig door verschillende geweldsincidenten die zich in hun buurt hebben afgespeeld. In één van de opslagen werd 1000 liter aan chemicaliën aangetroffen wat ernstig brandgevaar geeft.
Ook sloegen twee drugshonden aan bij een box waarna een doorzoeking van de opslagplaats volgde. Hier werd een geringe hoeveelheid aan softdrugs, maar wel veel promotiestickers voor een coffeeshop gevonden. Geen grote vangst, maar wel is weer gebleken dat de honden een uitstekend getrainde neus hebben! Tot slot stuitten agenten in een derde box op een gestolen scooter. Het vervoersmiddel werd in beslag genomen en ook hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

Parkeerterrein IJdoornlaan
In de middag verplaatste de politie zich naar het parkeerterrein aan de IJdoornlaan voor een volgende actie. Deze plek is bewust gekozen omdat de wijkagent veel meldingen ontvangt van omwonenden dat zij zich onveilig voelen en het idee hebben dat hier drugs wordt gedeald/gebruikt. Tijdens deze controle werd een gestolen auto gevonden en de bestuurder hiervan aangehouden. Ook hier reageerden buurtbewoners positief op de aanwezigheid van de politie en vinden het fijn dat de politie daadwerkelijk gehoor heeft aan hun meldingen.

Geslaagde actieweek
Al met al is het een zeer geslaagde actieweek geweest waarbij verschillende politiemensen van verschillende (specialistische) afdelingen nauw met elkaar hebben samengewerkt. Ook de samenwerking met de diverse partners is zeer goed verlopen. Maar vooral het zichtbaar zijn in de verschillende buurten waar bewoners zich onveilig voelen en dit bij de politie kenbaar maken, is de grootste opbrengst. Door opvolging te geven aan deze meldingen, hoopt de politie het veiligheidsgevoel te verhogen en het vertrouwen te laten toenemen.

Doe daarom altijd melding bij de politie als u iets niet vertrouwd, iets verdachts ziet of zich onveilig voelt. Dit kan via 0900-8844, online of via uw wijkagent.